Ny handbok mot diskriminering
Publicerat 7 oktober 2019
Seko sjöfolks nya handbok underlättar arbetet mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. En vägledning med enkla checklistor för både förebyggande arbete och stegen för att göra en anmälan.
Under metoo och sjöfartens #lätta ankar blev det tydligt att sjöfartens fackförbund hade bristande rutiner för att hantera trakasserier. Nu har de tagit fram en handbok för att kunna jobba aktivt mot diskriminering.
– Handboken är lätt att använda, det står på samma uppslag vad som är fackets ansvar och vad som är skyddsombudets ansvar. Förutom att det är tydligt skapar det också en förståelse för varandras olika ansvarsområden. Och så undviker vi dubbelarbete, säger Petra Sviberg som är ombudsman på Seko Sjöfolk.
Handbokens officiella namn är "Jobba aktivt – vägledning vid kränkande särbehandling och sexuella trakasserier". Den innehåller information om vad lagen säger, om förebyggande arbete, om hur man ska göra en anmälan, vad man ska tänka på vid en utredning och hur man håller koll på beslut om åtgärder. Helt enkelt en manual mot diskriminering där det går att följa steg för steg hur man ska gå tillväga och vad som gäller.
– Varje uppslag har också checklistor så att det är enkelt att kolla att man gjort det man kan och ska. Vi inom sjöfarten är vana att jobba med checklistor, säger Petra Sviberg.
Handboken finns i pappersform, som webbversion och går att ladda ner från nätet. Den fick positiv respons från förtroendevalda under första utbildningen med boken som underlag. De tyckte att den var pedagogisk, genomtänkt och lätt att använda.
– Flera har också frågat mig varför vi inte gjort det här tidigare. Och jag kan väl säga att det är skönt att äntligen ha det i handen som vi haft länge i huvudet, säger Petra Sviberg.
Hon säger att den största utmaningen för sjöfarten är att jobba förebyggande. Att det finns massor att göra för att skapa goda rutiner som ger trygghet på arbetsplatsen. Då blir handboken ett utmärkt hjälpmedel.
– En inkluderande sjöfart stärker inte bara den enskilda arbetsplatsen utan hela branschen. Det är en nödvändighet om svensk sjöfart ska fortsätta att fungera och attrahera människor att jobba hos oss, säger Petra Sviberg.
Gerd Eriksson
Mer om Diskriminering
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.