Bild: Privat
Prisade för säker kemikaliehantering
Publicerat 2 oktober 2019
Atlas Copco Industriteknik har fått pris i tävlingen Good Practice Awards som i år fokuserar på säker kemikaliehantering. De får det för sitt arbete med att förbättra luften vid testning i labbmiljö. Hela företaget har varit engagerade i satsningen.
När man borrar i material som titan, aluminium och kolfiber så blir det rök, damm och oljedimma. Trots skyddsmasker kändes röken igenom och ventilationsfiltret var inte tillräckligt.
– Det är en sak att känna att luften inte är bra, en annan att få det svart på vitt. Vi anlitade en arbetsmiljöingenjör som kan det här med mätningar, säger Thomas Timan som är skyddsombud och labbingenjör på Atlas Copco.
Det visade sig att oljedimman, där det fanns ett gränsvärde att förhålla sig till, låg 1,5 gånger över det tillåtna. Och vad det gällde nanopartiklarna, där det inte finns något gränsvärde, där gick mätaren i botten vid 550 000 nanopartiklar.
– Vi gjorde labbtester med borrningar i olika slags material och provade också andningsmask med friskluftsfilter på ryggen och så skyddsdräkter. Finansieringen har inte varit något problem eftersom vi hela tiden haft stöd från ledningen. Hos oss gäller "Safety First", säger Karin Järverud, som är chef för laboratoriet på Atlas Copco.
Arbetet pågick under två års tid och när det uppdaterade labbet var klart var det dags för nya partikelmätningar. Oljedimman låg då under den tillåtna gränsen och nanopartiklarna var 500 gånger mindre än i det tidigare värdet. Nivån var alltså mindre än i ett kontorslandskap.
Labbchefen Karin Järverud säger att det är samverkan på längden och tvären i Atlas Copco som gjort att de har lyckats. Det är många inblandade på vägen som har hjälpts åt och som bidragit med probleminsikt. Sen har det också behövts koordinering och tålamod.
– Att vi fått utmärkelsen är ett bevis på att vi gör rätt, ett skolboksexempel för hur man ska arbeta för att förbättra arbetsmiljön, säger Karin Järverud.
Utöver Atlas Copco har även Kemilärarnas resurscentrum fått pris. Det är ett nationellt centrum med uppgift att stödja kemiundervisningen i grundskolan och på gymnasiet. Prisceremonin hålls på europeiska arbetsmiljöbyrån i Bilbao i november.
Om Good Practise Awards
Good Practise Awards är en EU-kampanj för säker hantering av kemiska ämnen. Tio olika företag runt om i Europa får pris för sina satsningar.Vill du höra de svenska vinnarna berätta mer om sitt förbättringsarbete har du chansen på Gilla jobbet som arrangeras 24-25 oktober i Stockholm. Gilla Jobbet arrangeras av Prevent, Suntarbetsliv och AFA Försäkring
Gerd Eriksson
Mer om Kemikalier
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.