Bild: Per Fahlén
Så kan vi lära oss att gilla jobbet
Publicerat 24 oktober 2019
För fjärde gången arrangeras arbetsmiljöeventet Gilla Jobbet i Stockholm där forskare och arbetsmiljöintresserade chefer och skyddsombud samlas under två dagar. För den som inte kan komma till huvudstaden arrangeras fem regionala seminarier under våren.
Cirka 1 200 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen i Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.
Katarina Blom, psykolog och verksam vid Psykologifabriken, inledningstalade om hur man baserat på forskning om hjärnan kan skapa större trygghet, arbetsglädje och produktivitet i arbetsgrupper.
Genom evolutionen har hjärnan lärt sig olika metoder för att filtrera information. I den processen tenderar hjärnan att fokusera på motgångar och problem och filtrera bort det som går bra, visar forskningen.
– Under utvecklingsamtal får vi ofta höra saker som vi gjort riktigt bra, men också sådant som vi kan göra bättre. Hjärnan klistrar sig vanligtvis mot den negativa feedbacken. Det är ett mönster hos de flesta människor, sa hon
I tider av förändring aktiveras det negativa filtret eftersom förändring innebär en kontrollförlust.
För att vi verkligen ska gilla jobbet och må bra i det ständigt föränderliga arbetslivet är Katarina Bloms tips att försöka skapa trygghet och tydlighet i våra arbetsgrupper. Det kan man till exempel göra genom att ge varandra positiv återkoppling.
– Visa din uppskattning. Välj ut en kollega som du tycker gjort något riktigt bra och berätta det. En studie där 100 000 personer ingick visade att verksamheter där de anställda får beröm är både mer lönsamma och mer produktiva.
Gilla Jobbet arrangeras av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Växjö och Karlstad.
Här arrangeras Gilla Jobbet i vår
- Malmö 10 mars
- Göteborg 12 mars
- Sundsvall 17 mars
- Luleå 19 mars
- Växjö 24 mars
- Karlstad 2 april
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.