Bild: Cowomen
Storleken på arbetsgruppen påverkar hälsan
Publicerat 20 maj 2019
Storleken på arbetsgruppen påverkar hur vi mår på jobbet. Ju större arbetsgrupper desto högre risk för sjukfrånvaro och konflikter, enligt en ny undersökning.
Korttidsfrånvaron är nästan hälften så låg i arbetsgrupper med upp till 5 medarbetare jämfört med grupper med 40 medarbetare eller fler. När en arbetsgrupp ökar från fem medarbetare till sex eller tio går korttidssjukfrånvaron upp. Det visar en undersökning från konsultföretaget Brilliant Future som bland annat gör medarbetarundersökningar.
– Företag och organisationer behöver förstå hur organisatoriska aspekter som gruppstorlek faktiskt påverkar den upplevda arbetsmiljön, säger Sofie Johansson, chefsanalytiker på Brilliant Future i en kommentar.
En annan undersökning i studien, baserad på 162 681 svar, visar ett starkt samband mellan gruppstorlek och upplevda konflikter. I en arbetsgrupp som består av ett trettiotal medarbetare är andelen som upplever konflikter dubbelt så stor som i en arbetsgrupp som endast består av en handfull personer.
– Sambandet mellan storleken på arbetsgruppen och konflikter är extremt starkt. Vi vet också att konflikter på arbetsplatsen är starkt kopplade till sjukfrånvaro. Med andra ord är storleken på arbetsgruppen en stor bidragande faktor till hur en organisation både mår och går, säger, Sofie Johansson.
I takt med att arbetsgruppen växer så minskar även medarbetarnas engagemang, enligt en undersökning baserad på 167 495 svar. Den visar att i grupper som består av 20 till 30 personer ligger andelen engagerade medarbetare på 20 till 25 procent, medan det i mindre arbetsgrupper med färre än sju deltagare är cirka 35 procent som känner sig engagerade i sitt arbete.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.