Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Ministern manar till fortsatt distansarbete

Håll i och håll ut. Det var budskapet till arbetsgivarna när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark höll presskonferens om coronapandemins effekter på arbetsmiljön.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten sa under en presskonferens på torsdagen att arbetsplatserna är en stor källa till smittspridning och uppmanade alla arbetsgivare som kan erbjuda distansarbete att göra det. Det budskapet framgick också tydligt när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tillsammans med Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, pratade om coronapandemins effekter på arbetsmiljön på en presskonferens under fredagen.

– Läget är fortsatt allvarligt och smittspridningen ökar just nu. Det finns tecken på att människor slappnar av och så kan vi inte ha det. Nu gäller det att hålla i och hålla ut. Arbetsgivarna måste fortsätta skapa förutsättningar för att anställda ska kunna jobba på distans. De måste också fortsätta ta sitt arbetsmiljöansvar, sa Eva Nordmark.

Hon fick medhåll av Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Han påminde om de cirka två miljoner svenska arbetstagare som inte kan jobba hemma under pandemin.

– Det är viktigt att alla vi som kan jobba hemma verkligen tar vårt ansvar så att övriga kan ta sig till jobbet så säkert som det går. Det handlar också om hur var och en av oss beter oss när vi till exempel är i mataffären. Där är vi en del av någon annans arbetsmiljö, sa Håkan Olsson.

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att höja kunskapen om risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kopplade till pandemin. Insatserna ska fokusera på anställda inom vård och omsorg samt på personer som jobbar på distans.

– Pandemin har inneburit många nya utmaningar i arbetslivet. Inom vård och omsorg har många varit utsatta för hård press. De har varit rädda att utsättas för smitta och det har uppstått många tuffa situationer kring att hantera svårt sjuka och dödsfall, sa Håkan Olsson.

När det gäller risker för de som arbetar på distans nämnde Håkan Olsson social isolering, bristfällig ergonomi och svårigheter att göra skillnad på arbete och fritid.

– Arbetsgivarna får inte glömma de psykosociala frågorna. Inte minst eftersom vi inte vet hur länge det här kommer att pågå. Som chef gäller det att ha en tät dialog med sina medarbetare, sa han.

Mynak har tagit initiativ till en studie om pandemins konsekvenser för företagen i Sverige. Cirka 10 000 arbetsplatser kommer få svara på en enkät och resultatet ska presenteras i början av 2021. Mynak ska också med hjälp av forskare på Uppsala universitet ta fram en forskningssammanställning över hur pandemier påverkar arbetsmiljön.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Mer om arbetsmiljö