Byggelever lär sig undvika risker i säkerhetspark
Publicerat 24 juni 2020
Nu får elever på gymnasieskolans byggprogram träna på att undvika olyckor på Sveriges första säkerhetspark. Projektet är ett samarbete mellan branschorganisationen Byggföretagen och AFA Försäkring.
Hela 6 000 elever och högskolestudenter med koppling till byggbranschen ska få genomföra träning och utbildning i den 1,5 hektar stora säkerhetsparken vid Arlanda utanför Stockholm. Förebilden till parken är så kallade Safety Training Parks i Finland.
– I säkerhetsparken har fysiska demonstrationsmiljöer byggts upp och ny pedagogik och ett nytt träningskoncept har utvecklats. Exempel på stationer är arbete vid höjd, ergonomi, buller, beteenden med mera, säger Berndt Jonsson, som är nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor vid Byggföretagen och ledamot i Säkerhetsparkens styrelse som drivs som en förening.
Bakgrunden till satsningen är att byggbranschen har högst antal allvarliga olycksfall per 1000 sysselsatta, enligt statistik från AFA Försäkring. Många av olyckorna leder dessutom till bestående skador.
– På sikt vill vi att detta samarbete och projekt ska bidra till färre skadefall inom byggbranschen och minskat antal arbetsplatsolyckor, säger Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på AFA Försäkring.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.