Drömmen om en helt vanlig dag på kontoret
Publicerat 2 juni 2020
I fantasin går jag på gatorna som en helt vanlig lönearbetare med en helt vanlig arbetsplats som inte är förlagd i hemmet. Jag går med lätthet.
Inte visste jag att jag älskade vårt kontor så mycket! Bara det att få välja arbetsplats för dagen, eget rum eller landskap. Tyst eller livligt. Att få småprata med en riktig människa. Fika tillsammans IRL. Tyst är det också, i fantasin, jag bara anar kollegans visslingar i korridoren.
Vad är det som gör att jag fantiserar om en helt vanlig arbetsdag på kontoret? Det har ju gått utmärkt att hitta varierande arbetsställningar (strykbräda, matbord, spiselkrans). Det har gått fint att fokusera, ibland till och med bättre än på kontoret. Och inte är det något problem att hålla kontakt med kollegorna heller. Vi har morgonmöten ”som vanligt” fast digitalt, projektmöten, avstämningsmöten, avdelningsmöten och idémöten. Just ja. Idémöten. Det var där det smög sig in en liten Tomas digital tvivlare.
Idéer, det är inte något man bara kan skapa, utan de kommer ofta när man minst anar det. Vid morgonens första hej i väntan på kaffet när det kommer någon som man inte sett på länge, för hen jobbar på en annan avdelning där de håller på att lära sig ZOOM. Zoooom tänker man. Kapten Zoom. Minns ni honom? Kaptenen spelades av Anders Linder, som för övrigt är en skicklig saxofonist och dansör. Se där gick associationsbanan igång.
Kapten Zoom hade aldrig dykt upp hemma hos mig, hur mycket jag än teamat och ringt. Det är något som saknas i de digitala mötena. Vi ser varandra och vi hör varandra. Men det är som om färgerna har bleknat, nyanserna kan inte anas. Det lilla ögonkastet, leendet, den uppskattande nicken. Lyhördheten och mellanrummen. Det där som är så svårt att sätta ord på.
Det händer något i mellanrummen. En tanke från mig bollas tillbaka från någon oväntad. Ett ord blir till en mening, blir till en fråga, blir till det oförutsägbara. Kanske blir det ett skratt, ett platt fall, en konkret idé som hjälper oss framåt. Visst kan jag få idéer på distans, men jag lyckas inte fullt ut.
Som jag längtar till dess att vi ses igen på kontoret. Vi kommer att glädja oss åt nya, litet oväntade saker, som att någon pratar för högt eller kommer försent till mötet, att kaffet är slut, eller att någon glömt att röja konferensrummet, eller … Jaa hör ni, det blir tider det!
Ingrid Samuelsson
Ingrid Samuelsson är kommunikatör på Prevent. När coronakrisen är över ser hon fram emot att spåna idéer och vara extra kreativ med sina kollegor på kontoret.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.