Bild: Jens Magnusson
Företag bättre rustade där samverkan fungerar bra
Publicerat 22 juni 2020
Att förbereda sig på en så extrem situation som coronapandemin är inte möjligt för något företag, enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem. Men arbetsplatser där den lokala samverkan fungerar är bättre rustade för framtida kriser.
Under våren skickade konsultbolaget Ramboll ut en enkät till sina kunder för att ta reda på hur arbetsmiljöarbetet fungerar under coronapandemin. Resultatet är tudelat – vissa upplever att arbetsmiljöfrågorna nedprioriterats medan andra svarar att de fått mer fokus. Men ett mönster är att det löpande arbetsmiljöarbetet nedprioriterats under krisen till förmån för mer akuta ärenden. Social distansering gör det också svårare att genomföra skyddsronder och revisioner.
Enligt Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, är det för tidigt att utvärdera hur svenska företag hanterat krisen. Men det går att se några mönster.
– I regel är det arbetsplatser där den lokala samverkan fungerar som är bäst rustade för att klara oförutsedda händelser. Arbetsplatser där arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare haft rutiner på plats och där man satt sig ner och haft en dialog för att bedöma risker och hitta lämpliga åtgärder.
Normalt sett brukar det vara ungefär hälften av arbetsplatserna som inte har tillfredsställande förebyggande rutiner för ett systematiskt arbetsmiljöarbete och hon tror att det läget kommer att vara detsamma när det är dags för utvärdering efter coronaviruset. Men hon är övertygad om att vi är duktiga på att lära oss av den nya situationen som förändrat arbetslivet både tekniskt, praktiskt och kognitivt.
– Vi behöver tänka nytt och gå igenom våra beteenden i allt ifrån säkerhetsmarginaler och hur och när vi använder skyddsutrustning till vad det innebär att jobba mer digitalt och på distans. Vi behöver fundera på vilka nya arbetssituationer som kan uppstå, var våra sårbara punkter finns och hur vi kan jobba förebyggande.
Branscher som haft många anmälningar om tillbud under coronakrisen är vården och äldreomsorgen. Och när Arbetsmiljöverket gjorde en tillsyn inom äldrevården för ett par månader sedan blev det tydligt att de har ett stort arbete framför sig med att se över rutiner, kompetens, anställningsformer, introduktion och utbildning.
Även hälso- och sjukvården kommer att behöva rusta sig bättre, framförallt vad det gäller tillräcklig återhämtning och emotionell stress.
– Alla inom vården gör fantastiska insatser, de är lojala medarbetare, precis som inom äldreomsorgen. Men lojala medarbetare kan både vara en tillgång och en utmaning.
Emotionell stress och långa arbetspass tär på medarbetarna, något man får ta i beräkning i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete.
Erna Zelmin-Ekenhem är trots allt hoppfull om framtidens arbetsliv och dess beredskap för risker och kriser.
– Jag tror att vi kommer att ha en större medvetenhet och en bättre skyddsorganisation på våra arbetsplatser efter coronanpandemin
Forskning om corona
AFA-försäkring utlyser extra forskningsmedel till projekt som vill undersöka hur den pågående pandemin påverkar arbetsmiljö, hälsa och ledarskap. Det går att ansöka om forskningsmedel fram till den 1 oktober 2020. Beslut kommer att fattas löpande redan under ansökningstiden.
– Coronaviruset påverkar arbetsmarknaden och människor i hela Sverige just nu och vi vill verkligen att forskningen vi ger stöd till ska komma till nytta ute i arbetslivet, säger Helena Jahncke på AFA-försäkring.
Källa: AFA Försäkring
Gerd Eriksson
Mer om Samverkan
-
”Vi jobbar i en bransch som är extremt utmanande”
Uppdrag • Klara Himmelmark tilldelades nyligen Prevents arbetsmiljöstipendium för sitt arbete på Främja.
-
God samverkan – så gör vi
Så gjorde vi • God samverkan mellan arbetsgivare och fack är nyckeln till ett lyckat arbetsmiljöarbete. Men hur får man till det i praktiken? Här berättar två chefer och två skyddsombud i olika branscher hur de samverkar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.