Bild: Bengt Alm
"I dag vågar vi lyfta problemen"
Publicerat 9 mars 2020
För att våga rapportera om brister i arbetsmiljön är det viktigt att inte skuldbelägga och utse syndabockar. Det anser Jan Åkesson som är huvudskyddsombud på Siemens huvudkontor i Solna. De senaste åren har han jobbat för att skapa en öppnare dialog på företaget även när det gäller stress och ohälsa.
Hög arbetsbelastning och stress – det är den viktigaste arbetsmiljöfrågan som Siemens huvudkontor i Solna brottas med och det som framför allt leder till sjukfrånvaro bland de 1 200 medarbetarna.
– Även om Siemens har ett väldigt lågt sjukskrivningsläge så har stress legat högt upp på vår agenda i säkert tio år. Det är ett svårhanterligt problem, säger IT-revisorn Jan Åkesson som nyligen belönades med Prevents arbetsmiljöstipendium för sina insatser som huvudskyddsombud på Siemens i Solna.
Han tror att många av de som drabbas av utmattningsproblem ser det som ett personligt misslyckande, och att de därför undviker att säga till när det blir för mycket.
– Min roll är att få organisationen att diskutera stressproblematiken ännu mer och öka medvetenheten om den. Det är enklare att hålla sig undan fysiskt farliga situationer, som risken att bli klämd eller att få ström i kroppen, än att förstå konsekvenserna av psykisk belastning. Det faller sig inte lika naturligt att tänka att man riskerar att förstöra sin hjärna genom att arbeta för mycket.
Jan Åkesson belönades bland annat för sin analytiska förmåga när det gäller att hitta orsaken till arbetsmiljörelaterade problem.
– Om man måste ändra på något i en organisation måste man först hitta orsaken, och den är inte alltid så uppenbar som man först kanske trodde. Då gäller det att se saker i ett större perspektiv och inte gräva ner sig i smådetaljer, säger Jan Åkesson.
I sitt uppdrag som huvudskyddsombud följer han mottot att problem är till för att lösas.
– Och det gör man inte om man sopar problemen under mattan, konstaterar han.
Under sina drygt tio år som huvudskyddsombud har Jan Åkesson försökt få till en kulturförändring på företaget när det gäller säkerhet.
– Förr i tiden var det inte alls så vanligt att medarbetarna orkade eller vågade rapportera tillbud. Men det går att minska risken för skador och olyckor genom att exempelvis berätta om ett kopplingsskåp hos en kund där det hänger strömförande trådar på ett sätt det inte borde göra.
Det viktigaste, påpekar Jan Åkesson, är att man inte letar syndabockar.
– Det leder ingenvart om jag tillrättavisar en person som berättar om något som kunde ha gått snett. Att skuldbelägga är helt kontraproduktivt i dessa sammanhang. Att ha en öppen dialog är det allra viktigaste.
Som skyddsombud har Jan Åkesson självklart medarbetarna i fokus men han är samtidigt bra på att se vad som är bra för företaget som helhet. Han upplever inte att det är svårt att hitta den balansgången.
– Nej, det behöver inte finnas någon motsägelse där. Att medarbetarna gör sig illa är en katastrof i sig. Och om man är enögt ekonomiskt lagd får företaget inte uppdraget utfört om medarbetarna tvingas avbryta sitt arbete.
Jan Åkesson trivs med sitt förtroendeuppdrag som huvudskyddsombud och är stolt över det arbetsmiljöarbete som företaget gjort.
– I dag skulle jag säga att vi vågar lyfta upp saker på bordet. Från att ha haft låg rapporteringsgrad i vissa yrkeskategorier har vi i dag en skaplig rapporteringsgrad. Det ska naturligtvis inte skrivas rapporter för sakens skull, men det viktigaste är att man inte längre tycker att det är skämmigt att tala om sådant som höll på att gå illa. Det är ett steg framåt.
Bästa tips för ett lyckat arbetsmiljöarbete
- Var envis och snacka med alla, både de som är ansvariga för verksamheten och de som är del av den, om vad som kan göras bättre.
- Låt arbetsmiljöarbetet ta den tid som behövs. Ska man uppnå varaktig förändring så måste alla förstå och acceptera problemen. Då blir lösningarna bättre och varaktiga.
- Involvera alla parter i arbetet, ingen kan lösa ett företags problem och utmaningar själv.
Henrik Lenngren
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.