"Ibland känner jag mig som Stora ledsna stekoset"
Publicerat 2 juli 2020
"Så behåller du lugnet efter semestern" är en tacksam vinkel för hälsoinriktade magasin. Vi har själva skrivit om det i Arbetsliv. Men den krassa verkligheten är att det inte går att behålla lugnet efter semestern. I alla fall inte mer än en vecka visar forskningen. På samma sätt som vi inte kan äta i fyra veckor och klara oss på det hela hösten, kan vi inte vila i fyra veckor och leva på den vilan resten av året. Det går alltså inte att förlita sig på semestern som den enda andningspausen utan återhämtning behövs året om. Sen är ju detta med att semestern är lika med lugn och ro inte sant alla gånger.
En av mina absoluta favoriter på barnboksfronten heter "När mamma var indian" (läs den i sommar om ni inte redan gjort det). I boken får vi möta Ulf under några sommardagar på farmor och farfars land. Han hittar en trutfjäder och smyger runt som Lilla Tysta Foten. Ulfs mamma är också indian fast hon kallar sig Stora Ledsna Stekoset, fjättrad som hon är i köket med att förbereda luncher och packa picknickkorgar. Men en dag befriar Ulf sin mamma från att vara blekansiktenas (svärföräldrarnas) slav. Plötsligt får Ulf se sin mamma göra helt nya saker som att dyka från klippor och göra upp eld.
Ibland känner jag mig också som Stora Ledsna Stekoset på semestern. Dagarna är nästan lite som arbetspass. Första skiftet är frukost, besök i parken och lunch. Sen kan det bli en paus med kaffe, men sen kör det igång igen med badutflykt och middagsbestyr.
Men semester är ju också att vara lite lagom bortkopplad och oanträffbar. Att inte vara insnärjd i vardagens alla aktiviteter med fotbollsträningar och storhandlingar är ju också en slags semester. När jag på sommaren får lite distans till allt det där brukar jag tänka att jag ska ändra på livet och minimera alla måsten. Hittills har jag tyvärr inte lyckats. Så om någon kan ge tips på hur man behåller modet efter semestern att våga vägra aktivitetshetsen är jag mer än beredd att lyssna!
Marianne Zetterblom
Marianne Zetterblom är chefredaktör för tidningen Arbetsliv
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.