Livsmedelsinspektörer blir hotade
Publicerat 18 november 2020
Många livsmedelsinspektörer som inspekterar trängseln på restauranger och krogar uppger att de utsatts för hot och hat på jobbet och fler än hälften säger att arbetsmiljön har försämrats under pandemin. Det visar en ny undersökning från Naturvetarna.
Livsmedelsinspektörerna har under pandemin fått ansvaret för att göra tillsynskontroller av att restauranger och krogar följer trängselreglerna. Nu vittnar många om att ha utsatts för hotfulla – och ibland till och med våldsamma – situationer under inspektionerna. Dessutom uppger fler än hälften att deras arbetsmiljö har försämrats under pandemin. Det visar en ny undersökning som gjorts av Naturvetarna, facket som representerar livsmedelsinspektörer i Sverige.
– Vi började få samtal från våra medlemmar om att de utsatts för hot och våld på jobbet och bestämde oss för att följa upp detta, berättar rapportförfattaren Kristofer Jervinge.
För att snabbt få en bild av hur omfattande problemet var skickade Kristofer Jervinge och hans kollegor ut en mejlenkät till 155 medlemmar. Av de 56 som svarade uppgav 13 procent att de utsatts för hot på jobbet och 52 procent att deras arbetsmiljö har försämrats under pandemin. Nio av tio uppgav dessutom att de ordinarie livsmedelskontrollerna blivit lidande på grund av det nya fokuset på trängselkontroller.
– Vi fick även in en del mejl från inspektörer och ombudsmän i efterhand, med exempel på hotfulla situationer, och i vissa fall till och med våld, som man utsatts för i jobbet, säger Kristofer Jervinge.
Vittnesmålen handlar om allt från att ha blivit filmad med mobilkamera av gäster på uteställen till direkta muntliga hot från både gäster och restaurangägare.
– Det är helt oacceptabelt att man blir utsatt för hot och våld på jobbet. Vi hoppas att detta ska skicka en signal till arbetsgivare att om man inte har tagit tag i detta redan, så är det hög tid att ta tag i det nu, säger Kristofer Jervinge.
Han tror att många arbetsgivare har varit dåligt förberedda på att hantera den här nya uppgiften som landade på livsmedelsinspektörernas bord.
Naturvetarna efterlyser tydligare information till allmänheten om vilken roll livsmedelsinspektörerna har vid trängselkontroller.
– Det är viktigt att få fram vilken viktig roll inspektörerna har för att bidra till att vi klarar pandemin på ett bra sätt, att de inte är där för att "jävlas", säger Kristofer Jervinge.
Katharina Hedström
Mer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.