
Bild: Reena Black/Pixabay
Mobbning inom kyrkan granskas
Publicerat 28 januari 2020
Mobbning och trakasserier är vanligare i Svenska kyrkan och andra religiösa trossamfund än i arbetslivet i övrigt. Nu får de besök av Arbetsmiljöverket som genomför en riksomfattande inspektion.
Svenska kyrkan och andra trossamfund i landet ligger över genomsnittet när det gäller anmälda arbetssjukdomar som beror på kränkande särbehandling. Totalt ska 450 arbetsplatser få besök.
– Det är ett kontaktyrke, som ofta blir en ansträngning. Då får den kollegiala samvaron ta lite av den energin. Sedan finns en godhetskultur, det gör att man lätt sopar problem under mattan. Och det är inte bra med problem som ligger och jäser, säger Eva Karsten, projektledare på Arbetsmiljöverket, till TT.
Alla arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande mot kränkningar, men också ha rutiner för att snabbt hjälpa anställda som blir utsatta för mobbning. Rutinerna ska vara kända för alla på arbetsplatsen.
Den nationella inspektionsinsatsen mot kränkande särbehandling inleddes förra året med arbetsplatser inom kultursektorn. De inspektionerna fortsätter i år inom film och teater.
– Vi har sett att många arbetsgivare börjat jobba med aktivt med rutiner för att hantera kränkande särbehandling efter me too-uppropet. Men det finns mer att göra. Ingen ska behöva bli kränkt eller sjuk av sitt jobb, säger Eva Karsten.
Kränkande särbehandling
Kränkande särbehandling ligger bakom ungefär en av tio anmälda arbetssjukdomar. Det kan handla om arbetstagare som mobbas, förlöjligas, förminskas, ställs utanför gemenskapen eller utsätts för andra trakasserier på arbetet. Inom religiösa samfund gjordes 0,7 anmälningar om kränkande särbehandling per 1 000 förvärvsarbetande under perioden 2014-2018. För samtliga förvärvsarbetande gjordes 0,3 anmälningar per 1 000 förvärvsarbetande.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mobbning
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.