Munskydd på väg till jobbet – detta gäller
Publicerat 7 januari 2021
Nyligen började Folkhälsomyndighetens rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken att gälla. Men för att de ska ha en skyddande effekt är det viktigt att använda både rätt sort samt använda dem på rätt sätt.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som reser med kollektivtrafiken i rusningstid, det vill säga på vardagar mellan 7 – 9 och 16 – 18 att använda munskydd. Rekommendationen gäller alla födda 2004 och tidigare – det vill säga gymnasieålder och uppåt.
De munskydd som rekommenderas är så kallade kirurgiska munskydd som har funktionen att skydda andra från smitta. Kirurgiska munskydd är av papper och har en färg på utsidan. De andningsskydd som har en ventil rekommenderas inte eftersom de enbart syftar till att skydda bäraren. Poängen med de nya rekommendationerna är just att skydda andra från smitta.
Att dra upp en halsduk över munnen är inte ett bra skydd, säger Anders Johansson, överläkare och ordförande för Svenska Hygienläkarföreningen, till P1 Morgon.
– Det skyddar omgivningen betydligt mindre. Det blir för glest helt enkelt. Sen finns det bra munskydd av tyg också men då ska det vara flera lager av tyg och tätt av tyg.
De munskydd som används ska vara kvalitetssäkrade genom en CE-märkning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det innebär att de har en CE-märkning tryckt på paketet.
Hur man använder munskydden har också stor betydelse för hur väl de skyddar mot smitta. De ska sitta åt runt huvudet så att det inte uppstår glipor runt kinderna. Då riskerar det att läcka ut luft och luften filtreras inte. Munskydden ska gå över näsan och under hakan.
– De vanligaste felen man gör är att hålla på och ta i sitt munskydd och flytta det upp och ner. Man kanske drar ner det när man ska prata till exempel för att man tror att man hörs för dåligt, säger Anders Johansson.
Det är upp till resenärerna själva att ansvara för att ta med sig ett munskydd när de ska resa med kollektivtrafiken. Men i Region Stockholm går arbetsgivaren ett steg längre och bekostar munskydd för alla vårdanställda som måste resa till och från arbetet med kollektivtrafik.
– Att vi som arbetsgivare kan erbjuda vårdanställda kostnadsfria munskydd till kollektivtrafikresor är en liten men viktig insats. Jag hoppas vi inspirerar fler arbetsgivare att dela ut munskydd till dem som måste använda kollektivtrafiken, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, i en kommentar.
Ta på munskydd
- Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
- Kontrollera att munskyddet är helt och rent.
- Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en metallskena ska den placeras uppåt. Banden ska sitta runt öronen eller huvudet. Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor.
- Rör inte munskyddet när du har det på dig.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.