Smarta textilier förbättrar lastbilshytten
Publicerat 27 februari 2020
Volvo tar hjälp av studenter från Textilhögskolan i Borås för att förbättra arbetsmiljön för lastbilsförare. Tanken är att utveckla smarta textilier för att göra lastbilshytten smartare och mer hållbar.
– Vi tittar ständigt på hur vi kan göra miljön ännu bättre för förarna. Tänk om vi till exempel kan hitta ett sätt att hålla koll på deras hälsotillstånd genom tekniska sensorer i textil, det hade varit fantastiskt för vårt säkerhetsarbete, säger Anders Nordén, Vice President Cab Technology hos Volvokoncernen, i en kommentar.
I innovationsmiljön Do-tank center på Borås Science Park står en Volvo-hytt utplacerad. Studenterna har fått fritt spelrum att utveckla förarhytten. Till sin hjälp har de den senaste tekniken inom textil utveckling. Målet med projektet ör att hitta innovativa textila lösningar som fungerar i lastbilshytten, säger Marie Widén, projektledare på Science Park Borås.
– Ett exempel kan vara att förbättra ljusspridningen i hytten. Då är integrerat ljus en smart lösning. Där finns det olika möjligheter. Det behöver inte vara enskilda lampor utan ljuset kan komma direkt från textilen varsomhelst i hytten där textil finns.
Självrengörande textilier i förarhytten som inte drar åt sig smuts är ett annat exempel på hur smarta textilier kan förbättra förarnas arbetsmiljö.
– Oftast blir klädseln smutsig av arbetskläder, verktyg och annan utrustning och det är till stor fördel att hitta textil som klarar de stora påfrestningarna. Det är även därför studenterna också utvecklat lösningar på problematiken gällande slitage på säten i hytten.
Marie Widén hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet, och att studenter även i framtiden får vara med och påverka arbetsmiljön i olika sammanhang.
– Studenter har oftast ett annat sätt att ta sig an problemlösningen. De har inga direkta ramar, regelverk eller andra organisatoriska förhållningssätt som de måste förhålla sig till, vilket ofta gör dem väldigt kreativa.
I projektet ingår Volvo GTT, Science Park Borås och Textilhögskolan.
Henrik Lenngren
Mer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.