Vårdpersonal erbjuds krisstöd
Publicerat 16 oktober 2020
Regeringen satsar en halv miljard kronor i krisstöd till sjukvårdspersonal samt personal inom äldreomsorgen som jobbat med covid-19-patienter. Risken för psykisk ohälsa kan öka om inte personalen får möjligheter att bearbeta sina upplevelser, enligt regeringen.
Under pandemins första fas i våras tvingades vården samla alla tänkbara resurser och personalen fick jobba under hård fysisk och emotionell press.
Nu föreslår regeringen i höständringsbudgeten för 2020 en satsning på krisstöd, samtalsstöd och traumastöd för personal inom regional och kommunal hälso- och sjukvård samt äldreomsorgen. Risken för psykisk ohälsa kan ha ökat, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Sineva Ribero, ordförande för Vårdförbundet, är positiv till satsningen men säger att det är svårt att förutse hur stort behovet är av krisstöd.
– Det som till exempel flyttades till IVA, men som inte var utbildade för det, är de som gett signaler om posttraumatisk stress, säger Sineva Ribeiro till SVT Nyheter.
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.