Bild: Unsplash
Återgång till jobbet möjlig efter vaccination
Publicerat 26 april 2021
Drygt två miljoner svenskar har fått minst en dos vaccin mot covid-19 och snart kommer den stora gruppen i arbetsför ålder få sin första spruta. Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, kan arbetsgivare känna sig trygga med att låta sina anställda återgå till arbetsplatsen efter vaccination.
Distansarbetet har av naturliga skäl ökat lavinartat under pandemin. Och det ökade hemarbetet har både för- och nackdelar. Det finns studier som visar att effektivitet och produktivitet ökar något när vi jobbar hemifrån, och att svenskarna över lag varit nöjda med att arbeta på distans. Men det finns också studier som visar på negativa arbetsmiljöaspekter i form av till exempel ökad stress och organisatorisk otydlighet.
Ur smittspridningssynpunkt menar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet, att det är säkert att öppna upp arbetsplatser som vanligt när medarbetarna är vaccinerade.
Exceptionellt effektiva
– Vaccinerna är exceptionellt effektiva och bättre än något vaccin vi någonsin haft, säger hon.
Angående lättnaderna i restriktioner som Folkhälsomyndigheten gick ut med härom veckan understryker hon att vaccinet har ett mycket gott skydd tre veckor efter första sprutan. Men om det är säkert att återgå till arbetsplatsen efter denna tid vill hon inte uttala sig om, utan hänvisar till Folkhälsomyndigheten.
Arbetsplatsen är vid sidan om familj och socialt umgänge på fritiden den största smittspridningskällan av covid-19. Men enligt Agnes Wold är det inte tiden vi jobbar som utgör den största risken, utan när kolleger träffas på lunch- och fikaraster.
– Då är det plötsligt okej att trängas i små utrymmen utan några skydd alls. Där tycker jag arbetsgivarna borde ställt mycket högre krav. Själv har jag inte gått in i ett fikarum sedan mars förra året, säger hon.
Schemalägga lunchpauser
Ett sätt att lösa detta menar hon skulle vara att schemalägga fika- och lunchtider eller öppna upp fler utrymmen för att undvika trängsel även under raster.
– Fysiska arbetsplatsträffar borde förbjudits helt under pandemin, de går oftast att lösa lika bra digitalt, menar Agnes Wold.
Hur länge vaccinationen har effekt är det i dagsläget ingen som vet men av de studier som finns ser prognosen väldigt god ut.
– Jag tror det handlar om flera år framåt i tiden, och då kan man ju bara fylla på med en ny spruta, säger Agnes Wold.
Om viruset skulle mutera så mycket att vaccinerna som ges idag inte har fullgod effekt menar Agnes Wold att det finns en god beredskap.
– Det pågår redan studier för att möta detta behov. Och processen med att ta fram ett nytt vaccin skulle förmodligen gå betydligt snabbare, säger hon.
Positivt med färre tjänsteresor
Om smittspridningen, mot förmodan, skulle ta fart igen hoppas Agnes Wold att arbetsgivare tidigt sätter upp tydliga riktlinjer som förhindrar trängsel även när vi träffas i lunch- och fikarum.
– Där har vi en viktig läxa att lära, säger hon.
Kanske kan det ökande distansarbetet under pandemin även leda till färre tjänsteresor och mindre pendling även i framtiden. Det skulle få positiva effekter både för miljön och människor som har lång resväg till jobbet.
– Det finns många studier som visar att lång pendling till jobbet är fruktansvärt dåligt, både för sömn och upplevd stress. Det pratas det alldeles för lite om idag, säger Agnes Wold.
Kerstin Karlsson
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.