Bild: Buro Millennial/Pexels
Bästis med kollegan – inte alltid en god idé
Publicerat 28 maj 2021
Att bli god vän med en kollega kan göra att jobbet känns tryggare och roligare. Men det finns också risker med allt för starka kompisrelationer, enligt psykologen och ledarskapsutvecklaren Alexandra Thomas.
Många upplever att de har svårt att ta steget från kollega på jobbet till kompis på fritiden. En del personer har ett tydligt jobb-jag som skiljer sig från den personlighet de visar på fritiden eller i privata sammanhang.
– För dem kan det bli svårt att låta en kollega bli en vän. Kanske upplevs inte stämningen i gruppen eller företaget tillräckligt trygg för att tillit och personliga relationer ska uppstå. I andra fall kan vänskapen komma stegvis genom exempelvis projekt och samarbeten, säger Alexandra Thomas, som är psykolog och ledarskapsutvecklare.
Risker med kompisrelationer på jobbet
Enligt henne finns det risker med att hamna i kompisfällan på jobbet, åtminstone om man utvecklar allt för starka kompisrelationer.
– Somliga blir för snälla och vågar inte ifrågasätta eller säga emot. Istället håller man bara med varandra, vilket kan leda till förvirring och fel beslut. Det är viktigt att vänskapen är sund, och att båda personerna tillåts vara lika och olika. Om det ständigt bara är en person som är främsta diskussionspartner kan tankespåren och idéerna bli snäva och låsta.
I starka relationer finns det också en risk att man blir exkluderande så att andra känner sig utanför. Det kan väcka irritation på arbetsplatsen. Det kan dessutom påverka arbetet negativt.
– Team som är exkluderande kan lätt missa viktiga perspektiv och bli alltför slutna gentemot resten av organisationen eller omvärlden, säger Alexandra Thomas.
Om två bästisar visar att de är öppna och intresserade av andra är det lättare att uppfatta om någon hamnar utanför, konstaterar hon.
– I den bästa av världar är teamkänslan så pass stark att den som känner sig utanför vågar uttrycka det.
Främjar kreativitet
Vissa forskare hävdar att man blir mindre sårbar om man har goda sociala relationer till sina kollegor. Alexandra Thomas poängterar att fördelarna överväger riskerna.
– I bästa fall kan två personers vänskap sprida sig så att även resten av teamet genomsyras av positiva relationer.
Att veta att man har fler vänner än fiender omkring sig, och slippa vara spänd på arbetsplatsen, skapar trygghet och samarbete, betonar Alexandra Thomas.
– Det är två förutsättningar för kreativitet och innovation. Två vänner som vet vad den andra går för, var talangerna och styrkorna men också svagheterna finns, kan visa sårbarhet och därmed öka tilliten till varandra.
Henrik Lenngren
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.