Färre tjänsteresor även efter pandemin
Publicerat 28 oktober 2021
Tjänsteresorna minskade kraftigt under pandemin – och den minskningen är här för att stanna. Det spår myndigheten Trafikanalys i en rapport.
Coronapandemin tvingade många företag att ställa om från tjänsteresor till digitala möten. Men även om restriktionerna nu har släppts kommer antalet tjänsteresor inte komma tillbaka till samma nivåer som före pandemin. Det spår myndigheten Trafikanalys i en rapport. Gunnar Eriksson är avdelningschef på Trafikanalys.
– Pandemin har påverkat transportsektorn mycket. Vi människor har en tendens att överskatta effekter av något som sker här och nu, det har vi haft med oss. Men när vi har tittat på den här frågan kan vi inte komma fram till något annat än att antalet tjänsteresor kommer att påverkas för gott, säger han.
Stora besparingar på kostnadssidan och nya, positivt erfarenheter av digitala möten tros ligga bakom utvecklingen.
Färre korta tjänsteresor
– Organisationer har sparat enorma pengar på resekostnader och är inte benägna att gå tillbaka och tillåta lika stora budgetar som tidigare för detta. En större myndighet som jag pratade med har exempelvis halverat resebudgeten för 2022, så det handlar om stora summor. Samtidigt har enskilda medarbetare fått en helt annan erfarenhet av digitala möten än före pandemin. Den inställningen kommer att leva kvar, säger Gunnar Eriksson.
Det är främst tjänsteresor över dagen och resor till konferenser som kommer att minska, spår myndigheten. Men det är inte säkert att den här utvecklingen enbart beror på pandemin, betonar Gunnar Eriksson.
– Men pandemin kan ha fungerat som en tipping point. Den gav oss snabbt erfarenhet av hur bra det fungerar att ha kontakt via digitala hjälpmedel, säger han.
Vad gäller transportslag är det främst flygtransporterna som kommer att minska, och det kan få en ganska stor påverkan för flygbolagen och flygplatser. Men att vi kommer att lägga mindre tid på resor totalt sätt, är inte säkert.
– Vi människor har lagt ungefär lika mycket tid på transporter under de senaste 100 åren, även om vi har bytt transportslag och typ av resor. Så även om vi kommer att få se ett fortsatt minskat tjänsteresande kanske vi kommer lägga mer tid på andra typer av transporter, som cykling, promenader eller bilresor, säger Gunnar Eriksson.
Katharina Hedström
Mer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.