Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Marianne Zetterblom

Arbetsmiljöarbete

Glad sommar önskar Arbetsliv!

Nu tar Arbetsliv sommaruppehåll. Under tiden bjuder vi på lite sommarläsning. Läs vår artikelserie om kontoret efter pandemin eller ett urval av våra bästa tipsartiklar. Vi ses i augusti igen!

Artikelserie om hybridkontoret:

Så blir kontoret efter pandemin

Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
Läs mer:

Hybridkontoret – det nya normala?

Efter ett år av distansarbete, videomöten och hemmaluncher börjar företagen förbereda sig för en återkomst till kontoren i höst. Men det kommer knappast bli precis som förr, snarare en mix av distans- och kontorsarbete.
Läs mer:

"Flexibilitet är självklart på en modern arbetsplats"

Det handlar inte om var du sitter utan vilket resultat du levererar. Med den devisen har bostadsbolaget Castellum infört permanent flexibilitet för alla medarbetare. Ett upplägg som påbörjades före pandemin och som fortsätter även efter.
Läs mer:

Så får du det nya flexibla arbetslivet att fungera

Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Läs mer:

Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret

I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
Läs mer: 

Tipsartiklar om arbetsmiljöarbete:

Så gör ni en arbetsmiljöpolicy

Alla företag oavsett storlek ska ha en arbetsmiljöpolicy. Den kan liknas vid en avsiktsförklaring som beskriver hur ni vill ha det på jobbet. Men för att policyn inte ska bli ett dokument behöver ni involvera medarbetarna och revidera den regelbundet.
Läs mer:

Nio tips för personalmötet

Arbetsplatsträffar och avdelningsmöten är bra tillfällen att ta upp frågor om arbetsmiljö, trivsel och utveckling av medarbetarna. Alla verksamheter ser olika ut men det finns några generella knep för att öka engagemanget och nyttan med mötena.
Läs mer: 

Öva dig på acceptans

En uppsägning eller insikten om att semesterplanerna inte går att genomföra. Coronapandemin har inneburit mer eller mindre tuffa besked för de flesta. Men genom att öva sig på acceptans går det lättare att komma vidare och göra det bästa av livet här och nu.
Läs mer:

Sju råd om någon är mobbad

Ingen arbetsplats är helt fri från kränkningar. Om det framkommer att en anställd känner sig utsatt är det viktigt att ta tag i det direkt. För det sämsta ni kan göra är att inte göra något alls.
Läs mer: 

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö