Hoppa till huvudinnehållet

Jens Edlund, forskare på KTH, anser att det är bättre för arbetsmiljön att ha renodlade digitala möten än hybridmöten.

Bild: Susanna Kronholm

Hybridkontor

"Hybridmöten kan skapa vi och dom-känsla"

Helt digitala möten är bättre för arbetsklimatet än hybridmöten. Det anser forskaren Jens Edlund som undervisat och forskat om digitala möten i snart två decennier.

Jens Edlund, universitetslektor vid avdelningen Tal, musik och hörsel på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm har använt sig av distansmöten via skärm i över två decennier, både i sin undervisning och i sitt övriga arbete. Däremot har han medvetet valt bort hybridmöten eftersom han menar att det leder till ett vi och dom-känsla. De som sitter framför sin skärm på distans har inte har samma förutsättningar som de som är närvarande tillsammans på arbetsplatsen.

– När människor möts i grupp skapas en gemenskap av de som är på plats, alltså de personer som sitter i samma rum. Det leder samtidigt till en exkludering av dem som deltar på distans, säger han.

När man sitter tillsammans på ett möte är man i samma kontext och får samma sinnesintryck.

– Man hör samma surr från fläkten, blir störd samtidigt av en dörr som öppnas eller någon som går förbi. De intrycken blir självklara för de som delar dem, men blir oförklarliga störningsmoment för de som sitter på en annan plats.

Han säger att det finns forskning som visar att det är förvånansvärt lätt att få människor att hamna i ett slags vi och dom-tänkande i möten. Hybridmöten kan spä på det genom att skapa olika grupper.

Jens Edlund försöker undvika hybridmöten för mindre möten. Däremot menar han att den mötesformen kan fungera när en person föreläser och där lyssnarna är passiva och inte förväntas ställa några frågor eller interagera.

Lika förutsättningar för alla deltagare

Om det digitala mötet nu är här för att stanna så tycker han att det ska vara så lika förutsättningar som möjligt för de som deltar. Fick han välja skulle arbetsgivarna se till att varje arbetsplats har små mötesrum för den som ska delta i ett digitalt möte.

– Där kan var och en sitta i lugn och ro, med varsin skärm, varsin kamera och god belysning.
När vi har professionella fysiska möten så försöker vi att ha dem på platser där vi ska kunna fokusera och koncentrera oss, vi behöver ställa samma krav på det digitala mötet.

Han menar att det inte behöver vara dyrare med flera små rum på en arbetsplats än några stora mötesrum. Men det går inte rakt av att säga att det är en god investering eftersom det är svårt att mäta möteseffektivitet.

– Jag jobbar just nu med att ta fram metoder för att jämföra distans-, hybrid- och vanliga möten på ett rättvisande sätt, säger Jens Edlund på KTH.

 

 

FAKTA

Så tycker svenska anställda om digitala möten

Majoriteten av de som jobbat hemifrån under pandemin har en positiv upplevelse av digitala möten enligt Internetstiftelsens årliga rapport "Svenskarna och internet". Merparten är även nöjda med hybridlösningar för möten även om man tycker att de inte fungerar lika bra som renodlat digitala möten. Minst nöjda är svenskarna med hybridkonferenser. Endast hälften av de som svarat tycker de fungerar bra. Helt digitala konferenser däremot anser 7 av 10 är ett bra alternativ till fysiska konferenser.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Hybridkontor

Senaste om Mer om arbetsmiljö