Bild: Istockphoto
Många dödsolyckor inom transport
Publicerat 26 augusti 2021
Äldre män som jobbar i enmansföretag eller i företag med få anställda är överrepresenterade i statistiken över arbetsrelaterade dödsolyckor. Den hårdast drabbade yrkesgruppen är lastbilschaufförer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
De senaste tio åren har sammanlagt 490 personer i Sverige mist livet i arbetsrelaterade olyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. 66 av dessa är lastbils- och långtradarchaufförer. Andra drabbade yrken är lant- och skogsbrukare, byggnadsarbetare, maskinoperatörer och brandmän.
– Varje dödsolycka är en tragedi och många skulle kunna förhindras om rätt information, säkerhetsåtgärder och kunskap funnits, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Rapporten visar att det framförallt är män mellan 55 och 64 år som arbetar i enmansföretag, eller med få anställda, som råkar ut för dödliga olyckor på jobbet. De flesta dödsolyckor sker i mansdominerade branscher.
Den vanligaste orsaken till dödsolyckor har med transport att göra. Det kan handla om trafikolyckor eller att man blir påkörd utanför fordonet eller kläms under ett flak. Många dödsolyckor har även inträffat i samband med lossning och lastning, fall från tak, föremål som ramlat ner eller förlorad kontroll över maskiner.
– Det förebyggande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats, där man identifierar riskerna och åtgärdar dem, är avgörande i arbetet mot dödsolyckor. Alla kan begå misstag på jobbet, men de måste kunna ske utan katastrofala konsekvenser, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Om dödsolyckor
- Flest dödsolyckor sker på onsdagar och torsdagar.
- Byggverksamhet, jord- och skogsbruk, tillverkningsindustri och transportverksamhet är de mest drabbade branscherna.
- Äldre män i enmansföretag eller i företag med få anställda är överrepresenterade i statistiken.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.