
Bild: Istockphoto
Många dödsolyckor inom transport
Publicerat 26 augusti 2021
Äldre män som jobbar i enmansföretag eller i företag med få anställda är överrepresenterade i statistiken över arbetsrelaterade dödsolyckor. Den hårdast drabbade yrkesgruppen är lastbilschaufförer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
De senaste tio åren har sammanlagt 490 personer i Sverige mist livet i arbetsrelaterade olyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. 66 av dessa är lastbils- och långtradarchaufförer. Andra drabbade yrken är lant- och skogsbrukare, byggnadsarbetare, maskinoperatörer och brandmän.
– Varje dödsolycka är en tragedi och många skulle kunna förhindras om rätt information, säkerhetsåtgärder och kunskap funnits, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Rapporten visar att det framförallt är män mellan 55 och 64 år som arbetar i enmansföretag, eller med få anställda, som råkar ut för dödliga olyckor på jobbet. De flesta dödsolyckor sker i mansdominerade branscher.
Den vanligaste orsaken till dödsolyckor har med transport att göra. Det kan handla om trafikolyckor eller att man blir påkörd utanför fordonet eller kläms under ett flak. Många dödsolyckor har även inträffat i samband med lossning och lastning, fall från tak, föremål som ramlat ner eller förlorad kontroll över maskiner.
– Det förebyggande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats, där man identifierar riskerna och åtgärdar dem, är avgörande i arbetet mot dödsolyckor. Alla kan begå misstag på jobbet, men de måste kunna ske utan katastrofala konsekvenser, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Om dödsolyckor
- Flest dödsolyckor sker på onsdagar och torsdagar.
- Byggverksamhet, jord- och skogsbruk, tillverkningsindustri och transportverksamhet är de mest drabbade branscherna.
- Äldre män i enmansföretag eller i företag med få anställda är överrepresenterade i statistiken.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.