Bild: TT nyhetsbyrån
Skyddsombud – så funkar det
Publicerat 27 oktober 2021
För att uppmärksamma skyddsombudens viktiga uppdrag har den 27 oktober utsetts till Skyddsombudens dag. Men varför har vi egentligen skyddsombud i Sverige och vad går uppdraget ut på?
Därför utses skyddsombud
En grundbult i svensk arbetsmiljölagstiftning är att arbetsgivaren ska samverka med sina medarbetare i allt som rör arbetsmiljön på jobbet. De anställdas representant i det arbetet är skyddsombud eller arbetsmiljöombud som de också kallas. På varje arbetsplats med mer än fem anställda ska ett skyddsombud utses. De har rätt till utbildning i arbetsmiljöfrågor och får använda arbetstid till sitt uppdrag. Skyddsombud företräder även inhyrd personal på arbetsplatsen.
Det gör ett skyddsombud
Ett skyddsombud är med i de forum på arbetsplatsen där arbetsmiljöfrågor diskuteras och beslutas. Skyddsombudet deltar på skyddsronder och är med i förberedelser inför förändringar på arbetsplatsen. Vid risker i arbetsmiljön ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren för att få det åtgärdat. Skyddsombudet kan också besluta om att arbetet avbryts om det finns allvarlig fara för arbetstagares liv. Det kallas skyddsstopp.
Så utses ett skyddsombud
Vanligtvis utses ett skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Men om det inte finns någon facklig organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. Som skyddsombud måste du inte heller vara med i facket även om det är det vanligaste. Skyddsombudet företräder alla på arbetsplatsen, oavsett facklig tillhörighet.
Olika typer av skyddsombud
- Huvudskyddsombud: När det finns flera skyddsombud på en arbetsplats ska en av dem utses till huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudet samordnar det arbete som skyddsombuden gör och företräder dem.
- Regionalt skyddsombud: Ett regionalt skyddsombud utses av facket och kan företräda anställda på arbetsplatser som saknar egna skyddsombud.
- Elevskyddsombud: Från och med årskurs sju i grundskolan samt i gymnasieskolan har eleverna rätt att medverka i skolans arbetsmiljöarbete. Elevernas representant kallas elevskyddsombud och utses av eleverna själva.
Källa: Arbetsmiljöverket
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Skyddsombud
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han säkrar inspelningar för film och tv
Uppdrag • Oscar Hansen är skyddsombud för film- och tv-inspelningar. En stor utmaning när arbetet nästan alltid sker på tillfälliga platser.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.