
Bild: TT nyhetsbyrån
Skyddsombud – så funkar det
Publicerat 27 oktober 2021
För att uppmärksamma skyddsombudens viktiga uppdrag har den 27 oktober utsetts till Skyddsombudens dag. Men varför har vi egentligen skyddsombud i Sverige och vad går uppdraget ut på?
Därför utses skyddsombud
En grundbult i svensk arbetsmiljölagstiftning är att arbetsgivaren ska samverka med sina medarbetare i allt som rör arbetsmiljön på jobbet. De anställdas representant i det arbetet är skyddsombud eller arbetsmiljöombud som de också kallas. På varje arbetsplats med mer än fem anställda ska ett skyddsombud utses. De har rätt till utbildning i arbetsmiljöfrågor och får använda arbetstid till sitt uppdrag. Skyddsombud företräder även inhyrd personal på arbetsplatsen.
Det gör ett skyddsombud
Ett skyddsombud är med i de forum på arbetsplatsen där arbetsmiljöfrågor diskuteras och beslutas. Skyddsombudet deltar på skyddsronder och är med i förberedelser inför förändringar på arbetsplatsen. Vid risker i arbetsmiljön ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren för att få det åtgärdat. Skyddsombudet kan också besluta om att arbetet avbryts om det finns allvarlig fara för arbetstagares liv. Det kallas skyddsstopp.
Så utses ett skyddsombud
Vanligtvis utses ett skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Men om det inte finns någon facklig organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. Som skyddsombud måste du inte heller vara med i facket även om det är det vanligaste. Skyddsombudet företräder alla på arbetsplatsen, oavsett facklig tillhörighet.
Olika typer av skyddsombud
- Huvudskyddsombud: När det finns flera skyddsombud på en arbetsplats ska en av dem utses till huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudet samordnar det arbete som skyddsombuden gör och företräder dem.
- Regionalt skyddsombud: Ett regionalt skyddsombud utses av facket och kan företräda anställda på arbetsplatser som saknar egna skyddsombud.
- Elevskyddsombud: Från och med årskurs sju i grundskolan samt i gymnasieskolan har eleverna rätt att medverka i skolans arbetsmiljöarbete. Elevernas representant kallas elevskyddsombud och utses av eleverna själva.
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Skyddsombud
-
”Våga fråga hur folk mår”
Uppdrag • Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum Kök och Bad har det varit en omskakande men också lärorik tid.
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.