![](/globalassets/arbetsliv/bildarkiv/2021/juni/sommarjobb.jpg?width=980&quality=95)
Bild: Istockphoto
Sommarjobbare skadar sig oftare på jobbet
Publicerat 21 juni 2021
Unga råkar oftare ut för arbetsolyckor än äldre. De senaste fem åren har 25000 unga anmält att de skadat sig på jobbet, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. En bra introduktion är viktig, inte minst denna sommar när det finns risk för smittspridning på arbetsplatsen.
– Det är viktigt med en bra introduktion för alla som är nya på jobbet, vi vet att det minskar risken för olyckor. Nu har vi dessutom en pandemi och de flesta som ska ut och jobba i sommar är ovaccinerade. Det är viktigt att arbetsgivarna ger alla en säker start i arbetslivet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i en kommentar.
Olyckorna ökar bland unga kvinnor
Sammantaget minskade antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro under pandemiåret 2020, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Men om man ser till antalet anmälningar per 1 000 sysselsatta ökade arbetsolyckorna bland unga kvinnor. För unga män var den siffran på ungefär samma nivå som tidigare. Totalt anmäldes drygt 4 500 arbetsolyckor bland unga (16-24 år) som ledde till sjukfrånvaro förra året.
Brister i systematiskt arbetsmiljöarbete
När Arbetsmiljöverket inspekterat butiker, restauranger, hotell och campingplatser med många sommarjobbare har de sett att det finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ofta saknas rutiner för att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Då blir det också svårt att ge en bra introduktion till nya medarbetare, konstaterar Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.
– När man är ny på jobbet är det högre risk för arbetsolyckor. Därför är det viktigt att nyanställda får information om riskerna och vet hur de ska undvika dem. De behöver till exempel veta hur man gör för att belasta rätt från början eller minska smittorisken. Alla ska hålla ett helt arbetsliv, säger Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.
![bild på Marianne Zetterblom](/globalassets/arbetsliv/bildarkiv/2016/maj/marianne_600x400.jpg?width=90&mode=crop&heightratio=1&quality=80)
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.