”Vi ser en väldigt hög smittrisk i skolan”
Publicerat 28 april 2021
Vilka branscher som varit mest utsatta för coronasmitta har växlat under pandemin. Inledningsvis var det vård och omsorg, men under den tredje vågen är det skola och förskola. Handeln har klarat sig relativt bra. Det är slutsatsen när Arbetsmiljöverket sammanfattar ett år med pandemi.
Den nionde mars förra året kom det första skyddsombudsstoppen rörande corona till Arbetsmiljöverket. Under två veckor i april steg antalet till en historiskt hög nivå. Främst kom skyddsombudsstoppen från äldreomsorgen och annan vård och handlade om brist på skyddsutrustning. Men en hel del skyddsombudsstopp gällde också kollektivtrafik och i synnerhet bussar.
– Det är fullt begripligt att arbetsgivare och arbetstagare inte är överens om vilka åtgärder som behövs för att skydda personalen när det kommer in en helt ny smitta. Då kommer det till oss på Arbetsmiljöverket för att vi ska avgöra. Nu är parterna mer överens och sen i april förra året har inflödet av skyddsombudsstopp varit ganska jämnt, sa Ulrika Scholander, sektionschef för den enhet på Arbetsmiljöverket som samordnar skyddsstopp och tillbudsanmälningar kopplade till covid-19, när hon talade på Världsdagen för arbetsmiljö.
Kraftig ökning av tillbud under 2021
Även skyddsombuds begäran om att arbetsgivaren vidtar åtgärder, så kallad 6:6a, nådde en topp i april förra året. Men när det gäller allvarliga tillbud kopplade till corona så har det skett en mycket kraftig ökning under 2021. Något som Ulrika Scholander tror kan förklaras av att Arbetsmiljöverket i december förra året gick ut med information om att alla arbetsgivare är skyldiga att anmäla allvarliga tillbud samt att risk för smitta av covid-19 är att betrakta som ett allvarligt tillbud.
I början av pandemin kom många anmälningar från vård och omsorg och de handlade om brist på skyddsutrustning. Men under hösten, när en bredare testning kom igång i samhället och det blev lättare att få syn på hur utbrott uppstått, började tillbuden handla om smitta mellan kollegor eller mellan elev och lärare.
Stor smittrisk i skolan
– Just nu får vi in väldigt, väldigt mycket från skolor och från förskolor. Vi ser att det är en hög smittrisk där, sa Ulrika Scholander.
Från handeln har det kommit in förvånansvärt få anmälningar trots att det är ett yrke där man kommer i kontakt med mycket folk. Ulrika Scholander tror att pandemilagen som begränsar antalet kunder haft effekt samt att många butiker har installerat plexiglasskydd i kassorna.
Systematiskt arbetsmiljöarbete har lönat sig
Generellt är en slutsats att de arbetsplatser som redan innan pandemin hade ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete har klarat sig bättre.
– De har varit bättre på att hantera riskerna men också på att vidta kraftiga åtgärder om smittspridning trots allt uppstått samt på att följa upp åtgärderna och dra slutsatser av dem, sa Ulrika Scholander.
Skyddsstopp och 6:6a-anmälningar
- Ett skyddsombud kan avbryta arbetet genom att göra ett skyddsstopp om det finns risk för kroppsskada eller allvarliga hälsoproblem till följd av arbetet. Det innebär, som hörs på namnet, att arbetet stoppas tills Arbetsmiljöverket fattat ett beslut.
- Ett skyddsombud kan också begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att göra arbetet säkrare. Åtgärder kan till exempel vara att man kräver att arbetsgivaren gör en riskbedömning eller skaffar sig rutiner för att höjda säkerheten. En sådan begäran kallas 6:6a.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.