Allvarliga konsekvenser av sexuella trakasserier
Publicerat 7 april 2022
Att utsättas för sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan få stora konsekvenser för den psykiska hälsan. Det visar en ny stor studie från Karolinska Institutet.
Sedan tidigare är det känt att sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för psykisk ohälsa. Men den nya studien visar att konsekvenserna är allvarligare än man tidigare trott. Den som utsätts riskerar att drabbas av långvarig psykisk ohälsa som kräver behandling med antidepressiva eller ångestdämpande medel.
– Resultaten tyder på att sexuella och genusbaserade trakasserier kan ha varaktiga konsekvenser för de utsatta. Det behövs därför bättre kunskap inom hälso- och sjukvården om att sådana trakasserier i arbetet kan ge upphov till allvarlig psykisk ohälsa, säger Katrina Blindow, doktorand vid Karolinska Institutet och en av studiens författare i en kommentar.
Andra faktorer kan påverka
I studien som bygger på en enkätundersökning, rapporterade i genomsnitt 5,2 procent av över 23 000 deltagare, att de utsatts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats de senaste 12 månaderna. Via läkemedelsregistret kopplade forskarna svaren till deltagarnas uttag av antidepressiva och ångestdämpande läkemedel.
Analysen visade att de som utsatts för sexuella trakasserier hade drygt 20 procents högre risk att behöva använda antidepressiva eller ångestdämpande läkemedel. Men forskarna påpekar att det kan finnas andra faktorer än de man tagit hänsyn till som kan påverka kopplingen.
Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.