Bild: Pexels/Karolina Grabowska
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Publicerat 30 mars 2022
Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning. Det visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket.
Under 2021 dog 44 personer i arbetsrelaterade olyckor i Sverige. Det kan jämföras med pandemiåret 2020 då 29 personer miste livet. De senaste åren har i genomsnitt 45 personer mist livet till följd av olyckor på jobbet så minskningen 2020 verkar ha varit en tillfällig nedgång.
– Möjligen kan effekter av pandemin ha bidragit. Det var fler permitteringar, färre som arbetade och färre som reste i arbetet, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för ”Nollvision mot dödsolyckor” på Arbetsmiljöverket.
Fordonsolyckor vanligast
Den bransch som hade flest dödsolyckor förra året var byggbranschen tätt följd av lantbruk, skogsbruk samt transport och lager. Den vanligaste olyckstypen var fordonsolyckor, antingen rena färdolyckor eller olyckor med truckar och grävmaskiner. En händelse som sticker ut förra året är en fastighetsskötare som blev mördad på sitt jobb.
I regeringens nya arbetsmiljöstrategi som gäller fram till 2025 utvidgades nollvisionen mot dödsolyckor till att även inkludera annan arbetsrelaterad dödlighet, så som cancer, ohälsosam stress eller sjukdomar som uppstått på grund av arbetet. Enligt Arbetsmiljöverket kan det röra sig om hela 3 000 dödsfall per år som är orsakade av annat än rena olyckshändelser.
Dödsolyckor i arbetslivet
Antalet personer som dött till följd av arbetsolyckor i Sverige inklusive värnpliktiga och anställda i utländska företag verksamma i Sverige.
- 2019: 46
- 2020: 29
- 2021: 44
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.