Bild: Christina Teuchler
”Jag sparar massor av energi på att arbeta hemifrån”
Publicerat 21 mars 2022
Många personer med autism upplever att distansarbete gör att de äntligen får spela på samma planhalva som sina kollegor. De slipper småprata vid fikat eller innan mötet och kan fokusera fullt ut på jobbet. Hanna Danmo ser flera fördelar med hemarbete.
Hanna Danmo är skribent på Autism- och Aspergerförbundets tidning och har diagnosen Aspergers syndrom, som ingår i samlingsbegreppet autismspektrumtillstånd. För henne har övergången till distansarbete och digitala möten varit ett stort lyft. Hon beskriver mötena via skärm som ”autismanpassade”.
– På ett digitalt möte sitter alla vid sina skärmar. Man behöver inte tänka på hur man ska hälsa på varandra, om man ska ta i hand eller småprata innan mötet börjar. Sen syns inte så mycket av kroppsspråket vilket är skönt eftersom det ofta är svårt att tolka för oss med autism.
Trots att hon gillar sina medarbetare och har saknat dem ibland så upplever hon att hemarbetet under pandemin har fått henne att spara energi och att det har varit skönt.
Skönt att slippa ta sig till jobbet
– Även om det är trevligt att träffa kollegorna och fika eller äta lunch så tar det energi. Visst kan jag sakna dem, men jag tror att de har saknat varandra mer än jag dem. För mig har det räckt ganska bra med våra digitala fikapauser en gång i veckan.
En annan situation som kan vara tuff för en person med autism är att ta sig till och från arbetet. Det tar lång tid för Hanna Danmo, som utöver sin autism även har tvångssyndrom, vilket gör att hon behöver kolla av massa saker innan hon kan lämna hemmet.
– Det har jag sluppit nu och det är skönt för jag sparar så mycket tid och kraft och kommer i gång fortare på morgnarna.
Svårare med rutiner
Men hemarbetet har även sina baksidor. Det har varit svårare att hålla isär arbete och fritid när hemmet har blivit en arbetsplats, tycker Hanna, som ibland har jobbat lite för mycket och intensivt utan raster eller bensträckare.
– Det kan lätt bli så att jag sitter hela dagen och en bit in på kvällen och bara fokuserar på jobbet och glömmer tiden. Om jag är på jobbet kan jag bli påmind av kollegor men hemma glömmer jag bort att ta pauser. Det är svårare att hålla rutinerna hemma.
Trots vissa nackdelar tycker Hanna Danmo att hemarbetet är övervägande positivt och en bra energisparare för henne. Framöver är planen att jobba cirka halva arbetstiden hemifrån och resten på kontoret i stan.
– Men jag tar det lite pö om pö och börjar med en dag i veckan på plats, för det är så ovant att åka in till jobbet nu att det nästan känns som om jag är ny på jobbet.
Hannas tips till arbetsgivare som har medarbetare med autism
Ta reda på så mycket du kan om diagnosen och försök sätta dig in i hur det fungerar att ha autism. En arbetsplats har ofta många underförstådda regler som de flesta förstår per automatik, men för en person med autism kan det vara stor hjälp att få dessa regler nedskrivna för att slippa missförstånd.
Ha förståelse för att en person med autism:
- kan behöva anpassningar, till exempel tekniska eller sociala. Fråga! Det varierar mycket från person till person.
- kan vara bokstavligt tolkande och ibland kan märka ord eller vara väldigt frågvis
- kan behöva en avskild yta att jobba på, gärna ett eget rum
- kan må bra av att få jobba på distans några dagar i veckan
- kan ha jobbigt med sociala situationer som tar mycket energi till exempel fikaraster och luncher.
Karin Cedronius
Artikelserie om NPF på jobbet
-
"Jag glömmer bort att ta raster"
Mångfald • Det kan gå en hel arbetsdag utan varken fikarast, lunch eller ens ett toalettbesök. Ändå har läraren Petra Karlsson en ständig känsla av att hon fuskar när hon jobbar hemifrån. Distansarbete kan vara ett dilemma för många med NPF-diagnoser.
-
Så kan återgång till kontoret bli lättare för personer med NPF
Mångfald • För många med diagnoser som adhd eller add har distansarbetet under pandemin varit riktigt tufft. Men för vissa har det varit en möjlighet att äntligen spela på samma planhalva som alla andra. Hur blir det nu när många företag återgår till arbete från kontoret?
-
Medarbetare med adhd behöver tydliga chefer
Mångfald • Tydlighet, god struktur, bra kommunikation och täta uppföljningar är avgörande för att klara jobbet om man har en NPF-diagnos.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.