Kanske behöver jag bara ett kul, dumt namn
Publicerat 9 februari 2022
Kan det vara sant? Nu går vi in i pandemins tredje år.
Jag tänker så här: om det kinesiska nyåret infaller i februari, så börjar det nya pandemiåret nog i mars. Det var ju då vi i Sverige stängde igen första gången, år 2020.
Det känns så länge sen! Och samtidigt nyss. Tiden går fort när man har ångest - men ändå paradoxalt långsamt. Det är svårt att begripa men så är det.
Häromdagen såg jag en film på SVT Play. (Se där en pandemivana som heter duga: att i brist på bio, teater och krogen dammsuga streamingtjänster på filmer och serier man inte redan sett, eller sett om). I detta fall var det en dokumentär, ”WeWork – enhörningens uppgång och fall”.
Inte enhörning som i sagodjur utan ett startupföretag värderat till flera miljarder dollar. Utan täckning, företaget var en ren bluff. Och sånt är ju underhållande för dem av oss som inte rör oss i finansiella kretsar. Rikingar som kolliderar med ödet är vi många som inte får nog av.
Adam Neumann, den karismatiske bedragaren själv, lanserade WeWork som ett arbetsplatsernas Facebook eller Amazon. Han hyrde ut kontorsstolar i hipp miljö, såg till att det fanns snabb wifi i lokalerna, energidryck och öl i kylen och – tja, mer var det inte. Men han hävdade att detta var framtiden och att den var liksom tech-digital.
Men till skillnad från Mark Zuckerberg med Facebook eller Amazon-Jeff Bezos satt inte Neumann inne med någon ny idé eller vision. Han hyrde ut fastigheter kort och gott, knappast revolutionerande, och tryfferade med struntprat och fester där alkoholen flödade. Samt svindlade investerare på ofattbara mängder pengar.
Allt detta är förstås gräsligt på många sätt. Ändå, när jag ser filmen: alla dessa skrivbord, alla människor som jobbar nära inpå varandra och visserligen blir lurade och utnyttjade, men de blir det tillsammans. Och de verkar ha kul. Lockelsen!
En irrationell reaktion, jag vet.
Från mig där jag än en gång sitter och trycker. Ensam på mitt kontorsrum medan ett muterat virus härjar på stan.
Ett störigt, öppet kontorslandskap känns plötsligt som en dröm.
Men vaddå, jag har ju ändå mitt lilla kontorsrum, rätt ombonat om jag får säga det själv. Det får duga. Men jag känner att det är något som fattas. Något som får mitt läge som enslingen på jobbskäret att framstå som, tja, lite spännande eller ball. Det skulle lätta upp, onekligen.
Nej, jag behöver inga techinvesterare – som om någon skulle vara intresserad – det handlar mer om en känsla. Kanske är vad jag behöver bara ett kul, dumt namn? Jag vet.
MeWork!
Om göran everdahl
Göran Everdahl är journalist och filmkritiker. Han är också en återkommande medlem av panelen Spanarna i SR P1.
Mer om Krönika
-
”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Du behöver inte dricka rävgiftet, bara du tar en paus
Krönika • Vad får du på jobbet? Rävgift, snutkaffe eller en stor balja java. Kärt barn har många namn, och kaffe är älskat av många.
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.