Ny bok slår hål på myter om digitalt samarbete
Publicerat 1 november 2022
Att man blir mer kreativ av att vara på kontoret och träffa kollegorna tre dagar i veckan är en myt, enligt författarna till en ny bok om digitalt arbete. Det är inte platsen som avgör resultatet utan hur vi beter oss.
Författarna till boken ”Digitalt samarbete – Så skapar vi morgondagens organisationer” ifrågasätter föreställningen om att det skulle vara sämre att jobba på distans.
– Det finns ingen forskning som visar att tankearbete är platsburet. Tvärtom visar metastudier att produktiviteten ökar när man jobbar hemma. Man har större möjlighet att jobba djupt och fokuserat. Jämför det med aktivitetsbaserade kontor där folk måste sitta med hörlurar för att kunna koncentrera sig, säger Oscar Berg som är en av författarna.
Han menar att morgondagens organisationer bygger på att vi samarbetar digitalt i stället för att samla alla på en plats. Men tron på kontoret är stark, det handlar både om vad vi är vana vid och hur vi ser på våra arbetsuppgifter.
– Organisationerna har bestämt på vilka sätt medarbetare är mest kreativa utan att kolla hur det faktiskt är. Att sätta färgglada lappar på en white board är inte att vara kreativ, inte heller att springa på en massa möten som andra kallar till. Att arbeta på distans kräver självledarskap och att var och en får ta ansvar för sina arbetsuppgifter.
Techföretag bättre på att blicka framåt
Enligt Oscar Berg är närvaro plus hastighet inte lika med produktivitet och det finns ledare som inte förstår vad innovation och kreativitet innebär.
– Tittar man på utvecklingsföretag och techföretag på framväxt är de mer benägna att se möjligheterna framåt och är inte lika inställda på att bevara det gamla.
Han säger att chefer ska vara som trädgårdsmästare som ger medarbetarna förutsättningar och bygger tillit i stället för att kontrollera vad de gör och var de jobbar.
En annan föreställning boken slår hål på är att fysiska möten är bättre än digitala. Forskning visar, menar Oscar Berg, att de digitala mötena är mer demokratiska och jämställda.
– Alla kommer till tals under ett digitalt möte, oavsett om vi är extroverta eller introverta och kvinnor får mer utrymme. Det fysiska mötet blir lätt ett maktforum där vissa personer tar hela pratutrymmet.
Ekonomiska resultat säger inte allt
Oscar Berg säger att man måste ta informerade beslut i organisationerna vad det gäller framtiden. Man behöver titta på vad den digitala tekniken möjliggör och ifrågasätta vilka arbeten som egentligen är platsberoende. Så man får en bild av vart man vill förflytta sig.
– Att mäta i ekonomiska resultat är inte det enda, man behöver också titta på produktivitet, innovationsförmåga och engagemangsnivå. Vad är det som gör att vi växer? Man måste förstå arbetet och de förutsättningar det kräver.
Att bygga och underhålla relationer går utmärkt utan att träffas fysiskt, menar han. Folk skrev kärleksbrev över Atlanten en gång i tiden och i dag finns en rad digitala sätt att interagera med varandra.
– Vi skulle kunna använda interna sociala medier mycket mer i arbetssammanhang och utveckla våra nätverk och relationer den vägen. Där finns ett stort behov i många organisationer, säger Oscar Berg.
Gerd Eriksson
Mer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.