
Bild: Pexels
Ohjälpsamma kollegor skapar irritation
Publicerat 25 april 2022
Att inte vara hjälpsam eller ta ansvar. Det är egenskaper vi irriterar oss mest på hos våra kollegor, enligt en ny undersökning från Blocket Jobb.
Tvärtemot vad man kanske kan tro är det inte skrivbordsätande eller kvarglömda kaffekoppar som irriterar oss mest på jobbet. Det är istället faktorer som är kopplade till arbetsuppgifterna som skapar mest irritation. Det visar en undersökning där Kantar Sifo på uppdrag av Blocket Jobb frågat 1 000 tjänstemän om vad de stör sig mest på hos kollegorna.
Hela 41 procent svarade att det som irriterade mest var när kollegorna inte tar ansvar. På andra plats kommer dålig samarbetsförmåga och på tredjeplats bristande hjälpsamhet.
– Det är intressant att det vi tycker är mest påfrestande är saker som är kopplade till själva arbetet och hur man sköter sitt jobb och där ligger störningsmoment som att spela musik eller äta vid skrivbordet i lä, säger Anna Rosenlund, Brand Manager på Blocket Jobb i en kommentar.
Beteenden som har med kontorsvett att göra kommer ganska långt ner på listan över vilka beteenden vi stör oss på. Bara tre procent svarar till exempel att kollegor som spelar hög musik eller på andra sätt stör arbetsron är det mest irriterande.
Kollegorna får oss att stanna kvar
Men även om kollegorna kan vara ett störningsmoment är det också de som får oss att trivas och vilja stanna kvar på en arbetsplats. Bland dem som inte vill byta jobba svarar nästan 40 procent att det är på grund av att de trivs med sina kollegor. Bara att trivas med sina arbetsuppgifter hamnar högre upp på listan.
– Vår undersökning visar hur oerhört viktiga kollegorna är för att personalen ska trivas på en arbetsplats. Som arbetsgivare kan det därför vara en god idé att satsa en hel del krut på att skapa fungerande samarbeten och en bra arbetsplatskultur. Människorna vi har omkring oss på jobbet varje dag är en väldigt viktig del i varför folk stannar kvar på en arbetsplats, säger Anna Rosenlund.
Det här stör vi oss mest på hos kollegorna
- Att man inte tar ansvar, 41 procent
- Dålig samarbetsförmåga, 32 procent
- Att man inte är hjälpsam, 26 procent
- För långa möten, 21 procent
- Bli inbjuden till möten som inte är relevanta, 19 procent
- Högljudda telefonsamtal, 13 procent
- Avbryter/låter inte andra komma till tals, 12 procent
- Annat, 11 procent
- Att personen inte kommer i tid, 11 procent
- Inte hålla deadlines, 10 procent

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsklimat
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.