Bild: Unsplash
Pandemin gav uppsving för arbetsmiljöarbetet
Publicerat 4 oktober 2022
Arbetsmiljön hamnade i blickpunkten under pandemin och speciellt frågor som handlar om arbetsbelastning, arbetstider, ledarskap och konflikter. Det visar en undersökning som Novus gjort för Prevent.
I undersökningen Arbetsmiljöindikatorn, som gjordes under april-maj i år, har 1 000 chefer och skyddsombud intervjuats. En tidigare undersökning gjordes i februari–mars 2020, vilket gör det möjligt att jämföra hur man upplevt arbetsmiljöarbetet före respektive efter pandemin. En förändring är att fler tycker att arbetsmiljöarbetet har hög prioritet nu än tidigare. Det är åtta av tio som anser detta, och något fler chefer än skyddsombud.
– Undersökningen visar att arbetsmiljöfrågorna aldrig tidigare legat så högt på agendan. Och det är väldigt positiva resultat, nästan allt har blivit bättre jämfört med tidigare undersökningar, säger Maria Schönefeld, vd på Prevent.
Mjuka frågorna viktigare
Ett område där det går att se stor förbättring är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det brukar kallas de mjuka arbetsmiljöfrågorna och handlar bland annat om arbetsbelastning, arbetstider, ledarskap och konflikter. Tre av fyra företag svarar att de arbetar aktivt med dessa frågor och sju av tio chefer och skyddsombud tycker att de är bra på att se risker och åtgärda dem. Cheferna är något mer positiva, men det är bland skyddsombuden den stora ökningen skett. Jämfört med 2020 anser åtta procent fler skyddsombud att det blivit bättre.
– Det hände mycket under pandemin. De som kunde fick jobba hemifrån, andra fick hantera risker med smitta på ett annat sätt än tidigare och för många var det en stressig situation. Det gjorde att man snabbt behövde anpassa arbetet efter den nya situationen och då blev arbetsmiljöarbetet en viktig del.
Maria Schönefeld tror att trenden med ökat fokus på arbetsmiljöarbetet kommer att hålla i sig även efter pandemin.
– En god arbetsmiljö är en konkurrensfördel inte minst inom de sektorer där konkurrensen om arbetskraft är stor och därför tror jag att arbetsmiljöfrågorna kommer att fortsätta ligga högt på företagens agendor.
Mer positiva på mindre arbetsplatser
En skillnad som också är tydlig är att man är mer positiv på mindre arbetsplatser. På företag med 5–20 anställda tyckte 88 procent av de svarande att de hade en bra organisatorisk och social arbetsmiljö medan motsvarande siffra för företag med fler än 250 anställda var 67 procent.
– Det är svårt att svara vad det kan bero på. Men en förklaring är att man har kortare beslutsvägar på en mindre arbetsplats. Det är enklare att åtgärda saker. Men jag tror att man ska vara försiktig med att dra slutsatser här.
Vill du veta mer
Undersökningen tar också upp frågor om den fysiska arbetsmiljön men här är förändringen inte lika stor. En liten ökning märks när det gäller att bedöma risker i den fysiska arbetsmiljön. I årets undersökning svarade 83 procent att man är bra på det jämfört med 79 procent år 2020. Nära åtta av tio anser att man har en bra fysisk arbetsmiljö på arbetsplatsen och den siffran skiljer sig inte mycket från föregående undersökning.
På frågan vad man vill ha mer kunskap om så lyfts bland annat den psykosociala arbetsmiljön och frågor kring hemarbete.
Anita Gullberg
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.