Bild: Bengt Alm
"Risken för återfall hade varit stor utan jobbet"
Publicerat 14 december 2022
Vägen ut ur missbruk eller möjligheten att avancera från städare till vd på samma företag. Här berättar fyra personer vad jobbet betytt för dem.
Ann Malmberg, säljare av tidningen Situation Sthlm.
Vad har jobbet betytt för dig?
– Hade jag inte haft jobbet med att sälja Situation Stockholm hade risken för återfall varit stor. Och livet hade varit tråkigare. Jag har gjort annat också, jobbat i livsmedelsaffär, på Domus i Vällingby och tvättat kläder åt hemtjänsten. Tidningen är det som består. Sedan tio år har jag egen lägenhet i Sundbyberg, på samma gata som jag blev vräkt ifrån en gång i tiden. För att få behålla kontraktet måste jag sköta mig.
Hur kom det sig att du började sälja tidningen?
– Jag var hemlös på grund av missbruk och grov misshandel. För femton år sedan hängde jag med en kompis in på tidningen och sa att jag ville börja sälja. Jag fick göra en slags anställningsintervju. I början stod jag med huvudet nedböjt bakom en stolpe ute på stan och tyckte att alla tittade på mig.
Var säljer du tidningen i dag?
– Jag har min fasta plats utanför varuhuset NK. Jag känner en glädje i att stå där och stammisarna undrar var jag håller hus om jag är borta. En bra dag säljer jag 20 tidningar och jag jobbar sju till åtta pass i veckan. När jag hämtar ut tidningar kan jag prata med andra säljare, ta en kopp kaffe eller få hjälp i kontakten med olika myndigheter. Jag har varit nykter i 20 år.
Jag var kock och hon var bartender
Ola Eimre, kock på Österåkers Golfklubb
Du träffade din partner på jobbet – hur blev ni ett par?
– Det var efter en festkväll med kollegorna, vi flirtade lite då och på den vägen är det. Jag var kock och hon bartender på samma ställe. Nu har vi varit tillsammans i nio år och i somras gifte vi oss på en vingård i Piemonte med utsikt över Alperna. Jag jobbar kvar i restaurangbranschen, hon har gått vidare och jobbar inom finansvärlden. Hon är den kloka i vår relation.
Varför blir det så många par i krog- och restaurangbranschen?
– Det tror jag beror på att man jobbar väldigt tajt inpå varandra i en miljö som ofta är stressig. Då får man se varandras alla olika sidor ganska direkt och lär känna varandra genom det. Sen är det såklart en bransch med ung personal som är i en fas i livet där de kanske letar partner.
Hade ni träffats om ni inte hade jobbat på samma arbetsplats?
– Svårt att säga, men det tror jag faktiskt att vi hade kunnat göra. Vi bodde på samma ort, men umgicks i olika kretsar. Kanske hade det bara tagit lite längre tid innan vi hittade fram till varandra.
Trodde aldrig jag skulle bli vd
Caroline Eriksson, vd på Städarna AB i Norrköping
Du började som städare men är nu vd. Trodde du det när du började på företaget?
– Aldrig någonsin, jag tyckte om att städa och jobbade på timme. Sen blev det fast anställning 2014. Tre år senare fick jag frågan om jag ville bli arbetsledare och tackade ja.
Och jag älskade det, lärde mig mycket om både människor och mig själv och fick vara med och påverka.
Hur kom frågan om att axla vd-rollen?
– Vår vd skulle vidare inom företaget och frågade om jag ville bli hennes efterträdare. Jag var både tacksam, glad och rädd. En ny roll för andra gången och mycket nytt att sätta sig in i. Jag har sett det här året som läroår, det har varit en berg- och dalbana att hitta min plats och hur jag vill vara som chef. 2023 kommer att vara mitt år, då har jag landat och kan njuta lite också av min plats och min nya roll.
Vad säger dina tidigare kollegor?
–Att de är glada för min skull, det betyder mycket. Jag hoppas vara en inspiration för andra. Vi pratar i organisationen om att våga, då är jag glad att leva upp till det själv. Att våga även om det är läskigt och svårt. En organisation ska lyfta och utveckla sina medarbetare. Sen gäller det för var och en att tro på sina drömmar och ta ansvar för dem.
Jag har sagt till alla att bara prata svenska med mig
Prince Kwarteng Adiyia, distributör och gruppledare på Svenska Hemleverans i Linköping
Vad betyder arbetet för dig?
– Tanken var att jag skulle återvända till mitt hemland Ghana efter att jag pluggat färdigt i Sverige men jag trivdes bra här. Tack vare jobbet fick jag arbetstillstånd. Nu är också min fru och mina barn här. Jag har blivit gruppledare med vissa administrativa sysslor och jag får lära upp nyanställda. Även om jag inte jobbar inom området för min masterexamen än har jag nytta av delar av utbildningen i rollen som gruppledare vad det gäller problemlösning och kommunikation.
Hur hamnade du på ditt jobb?
– Jag kom till Linköping 2018 för att studera miljövetenskap på universitetet. Jag behövde pengar för att klara mitt uppehälle under utbildningen och till min fru och mina barn som var kvar i Ghana. En studiekamrat tipsade om extraarbete på Svensk Hemleverans, så jag delade ut tidningar på nätterna och studerade på dagarna.
Är jobbet en bra plats att lära sig svenska?
– Sedan jag tog svenskt körkort jobbar jag i ett av företagets bildistrikt. I bildistrikten jobbar fler svenskar, det är bra för min språkträning. Jag läser, skriver och förstår svenska bra. Det jag behöver träna mest på nu är att prata. Och jag har sagt till alla på jobbet att de bara ska prata svenska med mig.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.