Bild: Magnus Andersson
Svenskar har klarat distansarbetet bättre
Publicerat 23 februari 2022
Svenska arbetstagare verkar ha klarat omställningen till distansarbete under pandemin bättre än anställda i andra länder, enligt en ny kunskapssammanställning. En förklaring är den väl utbyggda barnomsorgen och att skolorna i Sverige varit öppna.
När pandemin slog till i mars 2020 valde de flesta länder, inklusive Sverige, att rekommendera anställda att arbeta på distans för att minska smittspridningen på arbetsplatser samt vid resor till och från jobbet. Nu visar en ny kunskapssammanställning av internationell forskning som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har gjort att svenska arbetstagare klarat omställningen till distansarbete bättre än i många andra länder.
Ett återkommande resultat i de internationella studierna är att hemarbetet varit svårt att förena med att ha små barn i hemmet under arbetstid. Men här är skillnaden stor mellan Sverige och andra länder.
– Det vi sett är att kvinnor med små barn i andra länder upplevde ökad obalans och psykisk belastning när arbete och barn skulle konkurrera i rummet. Men i Sverige var bilden betydligt mer positiv och kvinnor med mindre barn var särskilt positiva till distansarbete i hemmet. En trolig förklaring till de positiva erfarenheterna i Sverige är att här fortsatte barn att vara i grundskolan eller förskolan under dagarna, så att föräldrarna kunde arbeta hemma i lugn och ro. I andra länder stängde skola och barnomsorg ner vilket innebar att föräldrarna skulle både arbeta, sköta småbarn och andra sysslor i hemmet och dessutom hjälpa barnen med skolarbetet, säger Gunnar Aronsson, professor emeritus vid Stockholms universitet, i en kommentar.
Större digital mognad
Utöver den väl utbyggda barnomsorgen i Sverige finns en väl utbyggd digital infrastruktur samt en vana att arbeta självständigt. Det har också bidragit till att Sverige klarat omställningen till distansarbete bättre än andra länder.
En majoritet av de svenskar som arbetat på distans under pandemin anser att det bidragit till högre arbetstillfredsställelse, lättare att få ihop arbetsliv och familjeliv samt ökad produktivitet och effektivitet. Men de få studier som handlar om chefers situation under pandemin visar att de varit överhopade av digitala möten och att de upplevt att kontakterna med medarbetarna inte räcker till och att det varit svårt att bedöma hur medarbetarna mår.
Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.