Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

"Ta emot en prao i höst"

Jag sitter i det öppna kontorslandskapet och överhör – eller rättare sagt tjuvlyssnar – när filmaren instruerar den 13-åriga pojken om hur sladdarna ska dras. Hur lampan ska stå och hur kameran ska vinklas. Med lugn och vänlig röst berättar hon om inspelningen av en marknadsföringsfilm som ska starta om någon timme och vad som ska hända under dagen, precis som om han vore vilken kollega som helst. Han lyssnar och nickar och flyttar på sladden. Filmaren förklarar i vilka vrår det är möjligt att filma, hur ljuset faller, om gardinerna ska vara fördragna eller inte. Och hur blir det om man väljer att vinkla kameran si eller så. Visst åker pojkens mobil upp en liten stund, men han är lyhörd och stoppar undan den raskt när det är dags för en ny uppgift. 

Det pågår prao. Ett möte mellan ungdom och arbete. Kanske första sniffet på vad det kan innebära att jobba. Just den här dagen handlar det om att jobba med film. Följa med ut till kunden, sitta med på genomgången av dagens uppgift. Göra det man blir tillsagd och vara tyst om man inte behöver rycka in i stunden. Pojken hjälper till med kundens trilskande mobiltelefon, han är ju ändå typ född med tekniken i handen.

Att ge en ung människa en inblick i yrkeslivet kan betyda mer än du tror

För vad som känns som en evighet arbetade jag på Tele­verkets rekryteringsavdelning. Förutom att vi intervjuade och anställde personal erbjöd vi också Stockholms skolungdomar praoplatser. Flera hundra ungdomar passerade på olika avdelningar runt om i stan. De praktiserade på telestationer, hos Roffe på fordonsgruppen, hos Bettan i telebutiken, inom utbildningsverksamheten och även hos oss på rekryteringen. De fick gräva, klättra, skava kabel, skriva på maskin och svara i telefon och lära sig koka kaffe till rätt styrka. Efter ett par veckor hade ungdomarna fått se hur det kunde funka på en arbetsplats, fikat, kallpratat och ätit lunch ur lunchlådor, på personalrestauranger eller på stan. Och kanske hade de fått en ingång till ett sommarjobb som varade under flera somrar framåt. Kanske slutade det där praoandet med ett jobb på det som i dag heter Telia.

Hur det ska gå för pojken som tålmodigt håller i filmklappan, det vet vi inte. Men du som får erbjudande om att ha en ung person vid din sida några dagar, ta den! Att ge en ung människa en inblick i yrkeslivet kan betyda mer än du tror. I bästa fall växer praoeleven lite under de där dagarna, samtidigt som du får se ditt jobb och din kunskap med nya ögon. I bästa fall går praoeleven hem med en mer tydlig bild av vad det innebär att jobba. Och i allra bästa fall har praon väckt nya tankar och en ny förväntan inför framtiden. 

FAKTA

Om Ingrid Samuelsson

Ingrid Samuelsson är kommunikatör på Prevent, och växlar gärna kommunikatörsjobbet med att skriva en krönika om arbetslivet. 

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö