Välkommen ombord!
Båtarna går varje dag. Oavsett väder eller pandemi ska pendlande Stockholmare alltid känna sig trygga att komma hem.
– Jag önskar er en bra tur med Vaxholm I, säger kapten Robert Jonsson.
Text och bild: Magnus Laupa
Arbetsdagen börjar med en kopp kaffe klockan 05.45. Ett arbetspass på båten varierar mellan tre och sju dagar. Sedan är personalen ledig en vecka. – Jag längtar efter att få komma tillbaka till arbetet efter ledigheten, säger Robert Jonsson. Besättningen är som en liten familj.
– Det är otroligt smidigt att ta båten, säger Tomas Bergstedt som pendlar mellan jobbet i Stockholm och hemmet i Hasseludden. Hunden Doris får följa med.
Nästa Granholmen. Dagliga turer gör att permanent boende kan bo kvar på öarna.
En fripassagerare stiger på i Vaxholm och försvinner in i cafeterian. Besättningen har en egen matklubb med utsökt mat. På turer med många stopp behöver man äta sin måltid i omgångar. – Som mest har det tagit mig en timme och en kvart för att äta upp en middag, säger Robert.
William Brown från Florida pendlar dagligen mellan Stockholm och ateljén i Kastellet på Vaxholm. – I går var jag ensam på både båt och borg, berättar han.
Alla skärgårdsbåtar ska ha en manuell kompass. – Den ser ut som en gammal souvenir men den fungerar, säger Robert.
Maskinmatros Adam Elmogy kollar oljenivån i växellådan.
Intresset för livet på sjön väcktes tidigt för Robert Jonsson. Familjen hade en segelbåt och när han gjorde värnplikten körde han Stridsbåt 90. – Det bästa med det här jobbet är att det är så variationsrikt. Jag får verkligen uppleva hela skärgården, säger han.
Klockan är 19.30. Slutdestination Vaxholm. Robert avslutar dagen med flingor och mjölk och en promenad. Målet är att gå sammanlagt tio tusen steg per dag.
Mer om Bildreportaget
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Passionen för hantverket går i arv
Bildreportaget • Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som skomakarlärling hos sin far.
-
Med smak av salt och umami
Bildreportaget • De bohuslänska algerna hamnar på såväl Nobelpristagarnas tallrikar som på tyska åkrar och i fransk kosmetika. Arbetsliv följer med ut till havs när havssallad skördas från linor under ytan. Allt som behövs är solljus och saltvatten. Men är konsumenterna redo?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
-
”Våga fråga hur folk mår”
Uppdrag • Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum Kök och Bad har det varit en omskakande men också lärorik tid.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.