Bild: Arbetsmiljöverket
Var tredje vårdenhet saknar rutiner för tunga lyft
Publicerat 28 oktober 2022
Nästan var tredje arbetsgivare inom vård och omsorg har brister i sitt arbete med tunga lyft av patienter och personförflyttningar. Det framgår av en stor inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket gjort med anledning av den europeiska arbetsmiljöveckan.
Totalt har Arbetsmiljöverket inspekterat 1 300 arbetsplatser främst inom den privata vården. Det rör sig bland annat om äldreboenden och hemtjänst. Inspektionen visar att en av tre arbetsplatser har brister i sitt förebyggande arbete när det gäller tunga lyft och personförflyttningar.
– Den vanligaste orsaken till brister handlar om att man inte gjort någon riskbedömning eller att man saknar rutiner för att göra det. Det borde vara uppenbart för alla arbetsgivare med den här typen av arbetsuppgifter att man måste ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete kring tunga lyft, sa Annika Schmidt, projektledare på Arbetsmiljöverket när hon presenterade resultatet på ett webbinarium.
Viktigt att se till helheten
Enligt Annika Schmidt behöver riskbedömning för tunga lyft och personförflyttningar göras både på organisationsnivå och på vårdtagarnivå. På organisationsnivå kan man bland annat undersöka om lokalernas utformning utgör något hinder för bra lyft samt om det finns tillräckligt med tid för att genomföra personförflyttningar på ett bra sätt. På vårdtagarnivå handlar det om hur patienten mår, har hen ont, vad väger personen och hur är dagsformen.
– Det gäller att se helheten och den totala belastningen för att kunna avgöra vilka eventuella risker som finns.
Cirka 3 300 anmälda arbetssjukdomar förra året orsakades av belastningsskador, enligt Arbetsmiljöverkets siffror. Kvinnor är överrepresenterade i statistiken och förklaringen är att kvinnor ofta arbetar inom vård och omsorg där tunga lyft och personförflyttningar utförs dagligen. Även inom samma yrke finns en könsskillnad i belastningsskador. Det kan bero på att kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och därför blir utsatta för olika former av belastning.
Marianne Zetterblom
Mer om Ergonomi
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.