Bild: Marianne Zetterblom
AI präglar årets nyordslista
Publicerat 28 december 2023
Cyberresiliens, generativ AI och prompta. Flera av orden på årets nyordslista från Språkrådet handlar om digital arbetsmiljö och det gångna årets AI-utveckling.
Våldsvågen, inflationen och krig präglar årets nyordslista, men också det senaste årets revolutionerande utveckling inom AI, enligt Språkrådet.
– Generativ AI fick sitt stora allmänna genombrott under 2023. Det ledde bland annat till att prompta, ett ord som använts länge i fackspråk, plötsligt fick en mycket bredare användning om att skriva instruktioner till en AI, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.
Ett annat ord på listan som har koppling till arbetslivet och digitalisering är cyberresiliens. Med det avses förmågan att stå emot it-attacker.
Totalt innehåller nyordslistan 34 ord som har myntats eller blivit vanligare under 2023. Orden i listan säger både något om det gångna året och om språkliga trender som mönster för hur nya ord bildas och lånas in i svenskan, enligt Språkrådet.
– Sett till hur orden är bildade följer årets lista samma mönster. En majoritet av nyorden är sammansättningar och engelskan är den främsta långivaren till svenskan, säger Anders Svensson.
Nyord med koppling till arbetslivet
- AI-klonad: En låt, ett konstverk eller en röst som kopierats med hjälp av AI-teknik.
- Bubbelhoppa: Att medvetet byta miljö för att komma ur sin egen ”bubbla” och på så sätt få nya perspektiv. I arbetslivet kan bubbelhoppning innebära att man testar att jobba på en annan avdelning eller praktiserar på en annan arbetsplats.
- Cyberresiliens: Till exempel ett företags förmåga att så emot IT-attacker.
- Generativ AI: Artificiell intelligens som utifrån mönster i träningsdata kan skapa helt nytt innehåll i exempelvis text, bilder och musik.
- Insynsprincip: En princip som innebär att även privata aktörer måste ge allmänheten viss insyn i verksamheten. I en utredning som förra regeringen startade ingick att titta på hur en offentlighetsprincip för friskolor ska kunna införas.
- Nepo baby: En person som får fördelar i sin karriär för att den har en känd eller inflytelserik förälder.
- Prompta: Att skriva en textinstruktion till en AI-tjänst.
Källa: Språkrådet
Marianne Zetterblom
Mer om AI
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.