Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Marianne Zetterblom

AI

AI präglar årets nyordslista

Cyberresiliens, generativ AI och prompta. Flera av orden på årets nyordslista från Språkrådet handlar om digital arbetsmiljö och det gångna årets AI-utveckling.

Våldsvågen, inflationen och krig präglar årets nyordslista, men också det senaste årets revolutionerande utveckling inom AI, enligt Språkrådet.

– Generativ AI fick sitt stora allmänna genombrott under 2023. Det ledde bland annat till att prompta, ett ord som använts länge i fackspråk, plötsligt fick en mycket bredare användning om att skriva instruktioner till en AI, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Ett annat ord på listan som har koppling till arbetslivet och digitalisering är cyberresiliens. Med det avses förmågan att stå emot it-attacker.

Totalt innehåller nyordslistan 34 ord som har myntats eller blivit vanligare under 2023. Orden i listan säger både något om det gångna året och om språkliga trender som mönster för hur nya ord bildas och lånas in i svenskan, enligt Språkrådet.

– Sett till hur orden är bildade följer årets lista samma mönster. En majoritet av nyorden är sammansättningar och engelskan är den främsta långivaren till svenskan, säger Anders Svensson.

FAKTA

Nyord med koppling till arbetslivet

  • AI-klonad: En låt, ett konstverk eller en röst som kopierats med hjälp av AI-teknik.
  • Bubbelhoppa: Att medvetet byta miljö för att komma ur sin egen ”bubbla” och på så sätt få nya perspektiv. I arbetslivet kan bubbelhoppning innebära att man testar att jobba på en annan avdelning eller praktiserar på en annan arbetsplats.
  • Cyberresiliens: Till exempel ett företags förmåga att så emot IT-attacker.
  • Generativ AI: Artificiell intelligens som utifrån mönster i träningsdata kan skapa helt nytt innehåll i exempelvis text, bilder och musik.
  • Insynsprincip: En princip som innebär att även privata aktörer måste ge allmänheten viss insyn i verksamheten. I en utredning som förra regeringen startade ingick att titta på hur en offentlighetsprincip för friskolor ska kunna införas.
  • Nepo baby: En person som får fördelar i sin karriär för att den har en känd eller inflytelserik förälder.
  • Prompta: Att skriva en textinstruktion till en AI-tjänst.

Källa: Språkrådet

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om AI

Senaste om Mer om arbetsmiljö