Bekämpar brott vid bron
Publicerat 13 september 2023
Varje dag, året om, kör 20 000–25 000 fordon in i Sverige via Öresundsbron. Majoriteten som kommer har ett legalt syfte med sin resa, tullens uppdrag är att hitta fåtalet som har något att dölja, enligt tullinspektör Johanna Ribbingström.
Text och foto: Christian Andersson
Johanna Ribbingström och Camilla Walldén är noga med att dokumentera de bilar som tas in för kontroll. Bilderna kan sen komma att användas som en del av bevisföringen om något otillåtet upptäckts.
– Vi är en liten myndighet och vi kan inte vara överallt hela tiden. Vi behöver växa för att kunna täcka mer och upptäcka fler saker som inte ska in i landet, säger Johanna.
– Vi måste funka tillsammans, vårt uppdrag är dygnet runt, sju dagar i veckan. Vi har firat alla möjliga högtider ihop och om någon mår dåligt eller har problem hemma finns det alltid någon att prata med, säger Anton Kjellberg, gruppchef (th). Kollegorna Johanna Ribbingström, Pär Ångman och Jonna Nilsson instämmer.
Cannabis och hasch hör till de vanligaste tillslagen.
– Många kan inte engelska, så det är vanligt att vi får kommunicera med tecken eller använda Google translate, säger tullinspektör Johanna Ribbingström.
Johan Vinterfjäll sitter i en portabel lastbildscanner och läser av en röntgenbild. Tidigare i år gjordes ett beslag på 300 kilo cannabis och cannabisharts med hjälp av samma scanner.
– Tullen är en liten myndighet med ett stort ansvar, säger han. Och vårt uppdrag är viktigare än någonsin. Vi har som uppgift att störa ut de kriminella genom att hindra att narkotika och vapen förs in i landet.
Camilla Walldén vinkar in en bil för inspektion.
Johan Vinterfjäll och Mikael Brobeck är noggranna och metodiska när de genomsöker lastbilen.
– Vi måste vara nyfikna och när vi gör stora beslag blir det ett viktigt resultat som stärker gruppens självförtroende, säger Mikael.
Timor Talash har precis vinkat in en lastbil för kontroll.
– Hot och våld har ökat i samhället och eftersom vi jobbar med tvångsmedel måste vi vara beredda på att hotfulla situationer kan uppstå”.
Öresundsbron eller Öresundsförbindelsen öppnade 1 juli 2000 är en 15,9 km lång fast förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn som består av både bro och tunnel. Öresundsbrons ankomstzon vid Tullen räknas som Sveriges största brottsplats sett till antalet anmälda grova brott på ett och samma ställe per år.
Mer om Bildreportaget
-
Passionen för hantverket går i arv
Bildreportaget • Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som skomakarlärling hos sin far.
-
Med smak av salt och umami
Bildreportaget • De bohuslänska algerna hamnar på såväl Nobelpristagarnas tallrikar som på tyska åkrar och i fransk kosmetika. Arbetsliv följer med ut till havs när havssallad skördas från linor under ytan. Allt som behövs är solljus och saltvatten. Men är konsumenterna redo?
-
Hit kommer våren tidigt
Bildreportaget • Sveriges folkligaste snittblomma säljs i kiosker, på bensinmackar och i flådiga floristbutiker. Men visste du att tulpanen är en ganska känslig rackare? Hos Alverbäcks blommor plockas 32 miljoner tulpaner om året – för hand.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.