Bild: Istock
Dålig arbetsmiljö ger sämre ålderdom
Publicerat 19 april 2023
Dålig arbetsmiljö påverkar inte bara måendet i vardagen utan också långt senare efter pension. Det visar en ny studie som bygger på omfattande data där forskare följt ett slumpmässigt urval svenskar under 40 års tid.
Stress och låg kontroll över arbetsuppgifter och arbetstider ökar risken för kognitiva och fysiska problem senare i livet. Det visar en studie från Jönköpings universitet där 1 800 personer har intervjuats och följts upp under 40 år. Deltagarna har bland annat fått göra minnestester och deras rörlighet och styrka har också undersökts.
– Arbetsstress är verkligen dåligt, både på kort sikt men också på lång sikt, vilket är mindre känt, säger Ingemar Kåreholt, professor i gerontologi (läran om den friska ålderdomen, reds. anmärkning) och projektledare för forskningen.
Kontroll över arbetet spelar stor roll
Av de deltagare i studien som under sitt arbetsliv haft låg kontroll över sin arbetssituation hade närmare 60 procent en kognitiv eller fysisk nedsättning senare i livet.
För att de som arbetar i dag ska få ett friskt åldrande måste man tänka på arbetsmiljön
Studien visade även en viss skillnad mellan könen där män påverkas mer än kvinnor av stress och låg kontroll.
– För att de som arbetar i dag ska få ett friskt åldrande måste man tänka på arbetsmiljön. Det är till exempel väldigt viktigt att man får uppmuntran och stöd och att man får arbetsuppgifter som man känner att man klarar av, säger Ingemar Kåreholt.
Om studien
Studien är en del av forskningsprojektet ”Stress under livet: Vilka samband finns med äldre personers fysiska och kognitiva funktionsförmåga?”. Läs mer
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Många svenskar intresserade av arbetsmiljö
Arbetsmiljöarbete • Stort intresse men bristande kunskap, framför allt hos yngre. Så kan man sammanfatta svenskarnas attityder till arbetsmiljö, enligt en ny rapport.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.