Bild: Magnus Lejhall/TT
”Den värsta arbetsplatsolyckan sen Estonia”
Publicerat 12 december 2023
2023 blir ett mörkt år vad gäller arbetsrelaterade dödsolyckor. Den senaste i raden, där fem personer omkom när en bygghiss rasade 20 meter är exceptionell, enligt Per Nylén på Arbetsmiljöverket.
Nu bekräftar åklagaren att samtliga av de fem personer som befann sig i en bygghiss som rasade 20 meter ner i marken på en byggarbetsplats i Ursvik i Sundbyberg, har omkommit.
– Vi ska förmodligen inspektera arbetsplatsen i morgon onsdag så jag har inga fler detaljer men jag kan konstatera att det inträffade är exceptionellt. Det är en av de värsta arbetsolyckorna vi haft sen Estonia, säger Per Nylén.
Många unga bland dödsoffren
Om man adderar olyckan i Sundbyberg har 52 personer mist livet på jobbet i år. Det är en kraftig ökning mot förra året då 40 personer avled i arbetsolyckor och ett trendbrott eftersom olyckorna har minskat sedan 10-talets början för att gå ner markant under pandemin. Per Nylén anser också att det är alarmerande att så pass många unga dött på jobbet. Totalt är 8 av de som omkommit under 24 år. Ett exempel är den 14-åriga pojke från Borås som klämdes till döds under en frontlastare i skogen på sitt sommarjobb.
Bristande riskbedömning
Enligt Per Nylén är det bristande riskbedömning som ligger bakom flera av de dödsolyckor som skett.
– Antingen har man inte gjort någon riskbedömning alls eller så har den varit undermålig. Efterlevnaden av riskbedömningskravet i föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, måste fungera bättre. Efter en olycka är det lätt att vara efterklok men vi behöver bli för-kloka. Om vi ska få ner dödsolyckorna måste riskbedömningen fungera.
Flest dödsolyckor har skett inom bygg, transport och magasinering, tillverkningsindustri och jord- och skogsbruk. I många olyckor är fordon inblandade.
– När det gäller yrkeschaufförer är tidsbristen ett problem. Det är inte alltid man hinner kolla däck och bromsar för att man har så pressade tidsscheman.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.