Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Tre av tio har testat AI

Tre av tio svenskar har testat AI och av dessa har drygt en femtedel gjort det i tjänsten. Det visar den senaste upplagan av Internetstiftelsens årliga rapport över svenskarnas internetvanor.

Tre av tio svenskar har testat att använda ett AI-baserat verktyg som Chat GPT och DALL-E. 70 procent har använt det privat, 22 procent i jobbet och 8 procent i studierna. Det visar årets upplaga av rapporten ”Svenskarna och internet”.

Framför allt är det den yngre åldersgruppen som testat ett AI-baserat verktyg. I åldersgruppen 18–34 år är det 60 procent som testat men i åldersgruppen 65–84 år är det bara 5 procent.

– Här ser vi kanske begynnelsen till nästa digitala klyfta. Nu när åldersklyftorna vad gäller e-legitimation minskat så kan detta bli nästa område där vi ser stora skillnader mellan yngre och äldre, sa Måns Jonasson på Internetstiftelsen när han presenterade rapporten.

Nära en tredjedel av svenskarna tror att AI kommer ha en negativ påverkan på framtiden. 36 procent tror att AI varken kommer ha en positiv eller negativ inverkan och 19 procent att AI kommer ha en övervägande positiv inverkan.

– Det är till exempel stora skillnader på synen på AI i skolans värld. En del skolor tillåter att eleverna använder AI medan andra är mycket skeptiska.

Googla arbetssökande inte ok

Den del av rapporten som handlar om internetanvändning och integritet ger motstridiga resultat. Drygt hälften av svenskarna anser att det inte är ok att arbetsgivare tittar på deras publika internetinformation och sociala medier inför en anställning.

Unga, främst studerande, är den grupp som är mest skeptiska till att arbetsgivare googlar arbetssökande. Personer i arbetaryrken är mer negativa till det än tjänstemän.

– De flesta vill inte att arbetsgivare ska få googla oss, men samtidigt visar rapporten att en majoritet är för att polisen ska få använda alla de verktyg de har för att fånga brottslingar. Det är lite motsägelsefullt, sa Måns Jonasson och hänvisade till att 94 procent av svenskarna anser att polisen ska få ta del av privata konversationer på nätet vid brottsmisstanke.

FAKTA

Fler siffror ur rapporten

  • 4 av 10 som arbetar har använt Linkedin det senaste året
  • Var fjärde internetanvändare har använt Microsoft Teams för att chatta det senaste året och var tionde har chattat på Zoom och Skype. Messenger är den vanligaste tjänsten för att chatta om man bortser från traditionella SMS.
  • Fler än var femte svensk har haft dagliga videosamtal det senaste året.

Källa: Internetstiftelsen, "Svenskarna och internet"

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö