Hoppa till huvudinnehållet

Friskvårdsbidrag och motionstimme hör till de förmåner som svenskar uppskattar mest.

Bild: Istock

Arbetsmiljöarbete

Jobbförmånerna som uppskattas mest

Flexibel arbetstid och friskvård är de förmåner vi skattar högst, visar en undersökning från företaget Benify. Men vad bör man tänka på när man förhandlar om förmåner? Caroline Lindeberg som är förhandlare på fackförbundet Akavia ger tips och råd.

När 16 000 medarbetare i privat och offentlig sektor fick frågan om vilka som var deras favoritförmåner kom arbetstid och ledighet på första plats följt av friskvård och pension.

– Det är inte förvånande att det är frihet och ledighet som värderas högst. Att kunna styra den egna arbetstiden är viktigt för många för att få ihop livspusslet, säger Caroline Lindeberg på Akavia.

Caroline Lindeberg
Caroline Lindeberg är förhandlare på fackförbundet Akavia
Bild: Akavia

En löneförmån kan vara ett höj- och sänkbart skrivbord till hemmakontoret, gymtimme på arbetstid, extra pensionsinsättning eller avgift till hunddagiset. Det där lilla extra när man inte kommer längre i löneförhandlingen. Vilken förmån som är bäst beror på var i livet man befinner sig i, enligt henne.

– För den som är ung och ny på arbetsmarknaden är det bättre att satsa på en hög lön för att komma upp i lönenivå än att förhandla till sig förmåner. För den som är äldre och redan har bra lön är det kanske mer värdefullt med ett par extra semesterdagar.

Lägre kostnad för arbetsgivaren

Det är en lägre kostnad för arbetsgivaren att ge en förmån än att höja lönen eftersom de inte betalar sociala avgifter för den. Vissa förmåner finns redan reglerade i kollektivavtalet som föräldralönetillägg, sjuklön, möjlighet att studera med lön från arbetsgivaren och tjänstepension.

 – Det ska finnas med i anställningsavtalet vilka förmåner du enskilt förhandlat dig fram till. Och huvudregeln är att först förhandla om lön, därefter om förmåner.

Men det finns förmåner man bör vara försiktig med, säger hon.

– Erbjudanden om aktier och optioner med löfte om utdelning om bolaget går med vinst. Det kan bli värt mycket pengar, det kan också bli värt noll. Det är för risktagare.

Även löneväxling, där en del av lönen sätts av i pension, kan vara en fallgrop. Har lönen inte nått upp till nivån där du slutar tjäna in pengar till den allmänna pensionen kan det i stället minska pensionen.

– Det gäller att hålla koll på värdet för brytpunkten. Dessutom kan man gå miste om sjukpenningsgrundande inkomst, föräldrapenning och del av lönen till allmän pension och tjänstepension.

Hon menar att de kan vara svårt att få grepp om vilka förmåner som finns på ett företag, kanske finns det på hemsidan, intranätet eller hos de fackliga företrädarna. När man söker ett jobb tycker hon att man kan få be att titta på förmånspaketet innan man lämnar löneanspråk.

Glöm inte hemmakontoret

Hur kommer förmånerna då se ut framöver? När Benify i sin undersökning frågade om det fanns förmåner som de som deltog saknade var transportförmåner”, anpassning av hemmakontoret” och förtäringsförmåner (ex frukost på jobbet) de tre största områdena.

Och ska Caroline Lindeberg komma med tips på förmåner handlar det både om hemmakontoret, arbetstid, och lunchkostnad.

– Nu när hybridkontoren är här för att stanna kan en förmån vara en arbetsstol som är bättre än den ordinarie när du jobbar hemifrån eller varför inte en espressomaskin för att kunna dricka gott kaffe även då.

Ett annat tips är Rikskort, som man både kan äta lunch för och handla med i mataffärer. Då betalar man med redan skattade pengar vilket ger mer pengar kvar i plånboken nu när det är kärvare tider för många.

– Kanske kan man som förmån förhandla sig till en arbetstid på färre timmar per vecka, men för full månadslön, med hänvisning till att produktiviteten faktiskt ökar när vi jobbar hemifrån, säger Caroline Lindeberg på Akavia.

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö