
Bild: Unsplash
Krävande föräldrar blir en arbetsmiljörisk i skolan
Publicerat 20 februari 2023
Föräldrar som kräver mejlsvar sent på kvällen och som har åsikter om betygssättning. En ny forskningsstudie ska belysa hur mycket stress lärare utsätts för i samband med föräldrakontakter.
Vissa lärare känner press att alltid behöva vara tillgängliga, inte minst eftersom de måste förhålla sig till de krav och förväntningar föräldrar har.

– I en tidigare enkätstudie med lärare beskrev lärare att föräldrar kunde mejla klockan 22 på kvällen och sedan skicka ett nytt mejl vid 07.30 för att påpeka att läraren inte svarat. Oavsett vad man själv som lärare tycker är rimligt så finns det ju i den typen av mejl en tydlig förväntan som läraren får hantera, säger Eva Klope, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Hon har tillsammans med Maria Hedlin, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, tilldelats drygt 3,5 miljoner kronor för att undersöka hur lärare kan hantera kontakten med föräldrar och förebygga att den utvecklas till en arbetsmiljörisk.
– Lärare är ett yrke som på relativt kort tid förändrats från ett så kallat friskyrke till ett riskyrke. Vi är alla i behov av lärare som orkar och trivs bra i sitt arbetsliv.
Föräldrakontakten allt mer stressande
Enligt Eva Klope har föräldrakontakten mer och mer har kommit att stressa lärare.
– Många lärare rapporterar att de har en allt för hög arbetsbelastning och har svårt att få stöd i att hantera denna. En riskfaktor i arbetsmiljön som under senare tid uppmärksammats av fackförbund och media är just lärares föräldrakontakter.
Lärarfackens undersökningar visar att lärare upplever att föräldrar ställer orimliga krav och pressar dem i samband med exempelvis betygssättning.
– Även i traditionell media har exempel på föräldrar som försöker styra eller ifrågasätta lärares arbete fått stor uppmärksamhet, även om det handlar om mer extrema fall. I sociala medier kan man också se exempel på att lärare uttrycker frustration över krävande föräldrar, säger Eva Klope.
God samverkan mellan skola och föräldrar gynnar barns skolgång
Tidigare studier har visat att en god samverkan mellan föräldrar och lärare är viktig för att ett barns skolgång ska bli bra. Eva Klope påpekar att en god samverkan mellan föräldrar och skola är bra och viktig på många sätt, men att man inte bara kan tillskriva individuella lärare att de ska hitta balansen.
– Det handlar också om hur föräldrakontakter hanteras på organisatorisk nivå. Det kan handla om vilka förutsättningar lärare har att upprätthålla gränser mellan arbete och fritid. Bara en sådan sak som att inte alla lärare har en arbetsmobil och därför kan känna sig pressade att lämna ut sitt privata nummer är en sådan aspekt.
Eva Klope hoppas att projektet ska bidra till bättre förståelse för lärares kontakt med föräldrar och hur man kan hantera den för att förebygga att den leder till arbetsrelaterad ohälsa.
– Vårt mål är att lärare ska få en bättre arbetsmiljö.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.