
Bild: Istock
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Publicerat 10 november 2023
Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.
De flesta har någon gång varit mitt uppe i en uppgift när en kollega, utan att bli tillfrågad, kommer fram och börjar ge ”hjälpsamma” råd om hur du borde göra. Denna tendens att mikrostyra är inte bara en petig detaljfixering. Den kan också vara ett tecken på djupare personliga och organisatoriska orsaker. Enligt Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, kan den typen av beteende ha sina rötter i individens egen historik.

– Det finns säkert ett narrativ där, en berättelse om att kollegornas sätt att sköta jobbet inte lever upp till de förväntningar personen tycker att man rimligen kan ha på kvalitet och ansvarstagande. Men det finns förmodligen djupare lager som har att göra med präglingar från tidigare erfarenheter i livet, säger han.
Arbetsplatsens struktur kan också vara en bidragande faktor.
– Om det blir ett jobbigt problem i ett arbetslag att en person kontrollerar sina kollegor skulle jag genast vilja undersöka hur det ser ut med ledarskapet på arbetsplatsen.
I värsta fall börjar folk säga upp sig
Thomas Jordan säger att när det formella ledarskapet är frånvarande kan det ge utrymme för starka individer att kliva in, inte nödvändigtvis för att de är mest lämpade, utan för att det finns ett vakuum.
– Om kollegorna tycker det är obehagligt att sätta gränser, för att de då hamnar i konfrontation och vill undvika det, då är risken stor att kommunikationen och arbetsklimatet försämras. Konsekvensen blir att medarbetarna börjar vantrivas och eventuellt överväger att söka sig till andra jobb.
Men det finns sätt att hantera detta. Ett proaktivt och närvarande ledarskap kan göra stor skillnad, särskilt när det kombineras med regelbundna avstämningsmöten.
– Närvarande ledarskap från någon som har mandat att vara arbetsledare är det allra viktigaste, men också att ha rätt täta avstämningsmöten. Om det saknas psykologisk trygghet är det superviktigt med faciliterande mötesledning, som då mer eller mindre blir ett slags kommunikationsträning. När man har etablerat psykologisk trygghet behövs det inte så mycket mötesledning.
En kultur av låt-gå-ledarskap i en organisation kan exempelvis bädda för dysfunktionellt informellt ledarskap.
Om du känner att du blir mikrostyrd av en kollega är Thomas Jordans råd att tala med någon.
– Prata om situationen med den egna chefen, en HR-specialist, en klok kollega eller vän, en psykolog eller kanske en beteendevetare på företagshälsan.
Thomas Jordan anser att sättet som organisationskulturen är uppbyggd på kan påverka risken för mikrostyrning.
– En kultur av låt-gå-ledarskap i en organisation kan exempelvis bädda för dysfunktionellt informellt ledarskap. En organisationskultur som genomsyras av synsättet att ett gott socialt klimat är centralt för att kunna utföra uppdraget är förstås väldigt gynnsamt.
Det utmärker en mikrostyrare
- De vill ha kontroll på allt och litar inte på att kollegorna gör sitt jobb
- De är dåliga på att delegera arbetsuppgifter
- Om de delegerar slutar det ändå ofta med att de gör om på sitt eget sätt
- De måste veta allt och frågar ofta om lägesuppdateringar och dokumentation
- De uppmuntrar inte medarbetare/teamdeltagare att fatta egna beslut
- De är överdrivet fokuserade på detaljer
- De är rädda för att misstag ska begås
- De bestämmer hur uppgifter ska utföras
- De kör över andra ansvariga och utnyttjar sin position för att kunna bestämma
Källa: Framgångsakademin

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsklimat
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Bättre resultat när chefen visar medkänsla
Arbetsklimat • I sin nya bok om compassionfokuserat ledarskap visar psykologerna Gabriela Jones och Alexandra Thomas hur medkänsla på jobbet kan lyfta både människor och resultat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.