Sömnens gud är nyckfull
Så här går det till innan jag lägger mig varje kväll.
Först och främst fiskar jag upp min bettskena ur förvaringsasken. Skenan ska hindra mig från att snarka under natten, den skaver lite men inte värre än att jag står ut.
Sen sätter jag en bit kirurgtejp på tvären över läpparna, så att munnen inte öppnas i sömnen. Återigen, snarkningar. Men observera, på tvären! Lättare att dra loss om jag får i mig för lite luft under natten.
Sen är det dags att spänna fast en liten silikonbygel som vidgar näsborrarna (finns i varje apotek). Luften passerar lättare med den i. Och sedan min älskade sömnmask som stänger ute varje tillstymmelse till ljus, jag måste ha becksvart omkring mig när jag sover. Självklart har jag både persienner och rullgardin.
Äntligen redo för bingen? Kanske, men om det är helg på sommarhalvåret åker ljudpropparna tillverkade av skumgummi (bäst i test i New York Times!) fram och proppas in i hörselgången. Jag bor nära ett torg och kroggästerna kan bli rätt skråliga av sig på väg mot nattbussen.
Lager på lager av sömnhjälpmedel! Jag vet, det är löjeväckande. Om natten påminner mitt huvud mest av allt om ett illa inslaget paket. Och någonstans under och bakom alla attiraljer finns ju jag. Som bara vill sova.
Om natten påminner mitt huvud mest av allt om ett illa inslaget paket.
Lönar sig ansträngningarna, det faktum att jag inte ser klok ut? Ibland. Andra gånger, rätt ofta ärligt talat, vaknar jag mitt i natten och kan inte somna om. Sömnens gud heter enligt de gamla grekerna Hypnos, och han är nyckfull.
Så nyckfull faktiskt, att jag och många med mig numera göder vad vi kan kalla det sömnindustriella komplexet.
Det ges ständigt ut böcker med sömntips, nya sömntabletter av varierande effektivitet lanseras och i vår har det sänts en sömnteveserie med David Batra. Det finns förstås många fler sömnprylar än de jag skaffat mig – plus en flod av sömninriktade appar till telefonen.
Den app jag själv använder för att övervaka mig nattetid har massor av finesser. Till exempel spelar den automatiskt in mitt eviga snarkande – de fönedrande klippen lockar släkt och vänner till skratt, alltid något.
Men appen är missnöjd. Min medvetandekurva böljar inte i vackra vågor som den ska, min stackars sömn är undermålig i både mängd och kvalitet.
Nästa steg blir nog en CPAP-apparat, alltså en sån där snarkdödande andningsmask. Utseendemässigt får den bäraren att likna Darth Vader från ”Star Wars”. Det får kurvan vara värd! Kanske blir det till och med ett psykologiskt stöd att se ut som en rymdskurk vid sänggåendet.
Säga vad man vill, ingen har erövrat en galax utan en god nattsömn.
Göran Everdahl
Göran Everdahl är journalist och filmkritiker. Han har varit sommarvärd i P1, vunnit På spåret i SVT och medverkar sedan många år i radioprogrammen Spanarna, Godmorgon, världen! och i SVT:s Go'kväll. Han har även skrivit böckerna Kom nurå, Bildningsakuten och Boken om lagom.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.