Bild: Niklas Hagman/TT
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Publicerat 25 september 2023
Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området. Nu väntar många på besked om vilken ersättning som kan bli aktuell när produktion tvingas stå stilla på grund av restriktionerna.
Så sprids afrikansk svinpest
Virus kan överföras till grisar av andra djur samt genom kläder, bilar och redskap som kommit i kontakt med viruset. En annan viktig smittkälla är livsmedel eftersom viruset kan överleva i fryst kött och torkade och saltade produkter som korv. Därför ska man inte slänga livsmedel i naturen.
Hittills har 37 fall av afrikansk svinpest på vildsvin konstaterats i området runt Fagersta. Hundratals personer deltar i sökandet efter döda vildsvin på den 1 000 kvadratkilometer stora yta där restriktioner införts på grund av smittan. Utbrottet har fått stor påverkan på både boende och näringsidkare i området. Lena-Liisa Tengblad är vd för organisationen Gröna näringar. Hon beskriver situationen som mycket svår för deras medlemsföretag.
– För skogsbolagen som verkar i det här området innebär restriktionerna att man inte får bedriva verksamhet i området. Även golfklubben tvingas hålla stängt. Även om alla förstår att detta behöver göras så är det en bekymmersam situation när flera verksamheter i praktiken beläggs med näringsförbud, säger hon.
Hela produktionen kan slås ut
Även den svenska grisnäringen riskerar att drabbas hårt. Afrikansk svinpest är ett mycket potent virus som innebär att smittade grisar dör, vilket kan leda till att hela produktionen slås ut. Det kan i sin tur påverka export av griskött från Sverige eftersom ingen vill köpa griskött från ett land där smittan finns. Men än så länge har smittan inte konstaterats i tamgrisbestånd i området – och om så sker finns väl utarbetade rutiner för hur det ska hanteras.
– Det finns fler smittor än svinpest som kan påverka grisbönder så redan före det här utbrottet jobbade våra grisbönder mycket med förebyggande smittskydd. Om det skulle bli så att tambestånd behöver avlivas finns det även rutiner för detta och en modell för ersättning till bönderna. Men det är klart att skulle få konsekvenser. Det kan också kännas jobbigt att behöva avveckla hela sitt bestånd, säger Lena-Liisa Tengblad.
Risker om situationen blir långdragen
Inom skogsindustrin ser förutsättningarna för bolagen väldigt olika ut. Vissa har möjlighet att ställa om sin produktion under en period och avveckla på annan plats men Lena-Liisa Tengblad ser flera risker om den nuvarande situationen blir långdragen.
– Om detta pågår länge och ingen ersättning går ut till drabbade bolag finns det risk för att man behöver säga upp personal på grund av arbetsbrist och att verksamheter inte överlever. Den här frågan behandlas nu och vi hoppas på ett snabbt besked så att företagen vet vad som gäller, säger hon.
Katharina Hedström
Mer om Smitta
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Ytterligare stöd för att munskydd fungerar
Coronaviruset • Folkhälsomyndigheten avfärdade länge värdet av munskydd. Men en ny studie visar att munskydd minskar risken för smittspridning avsevärt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.