Trendigt att trappa ner på jobbet
Publicerat 30 januari 2023
Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
Quiet quitting kan översättas med tyst nedtrappning och startade som fenomen på TikTok i USA. Quiet quitting innebär att göra precis det som förväntas av dig på jobbet, men inte ett uns mer. I filmerna som snabbt sprids på sociala medier hyllas anställda som bestämt sig för att göra det minsta möjliga på arbetstid.
Förespråkarna för quiet quitting menar att det handlar om att sätta ramar och få en bättre balans mellan arbete och fritid. Genom quiet quitting kan du träna dig i att sätta gränser för dig själv och gentemot den kultur som råder på arbetsplatsen. Kritikerna menar att de som utför quiet quitting smiter ifrån sitt ansvar på jobbet och tänker mer på sig själva än kollegorna.
– Jag skulle säg att det är pandemin som var startskottet till quiet quitting. Efter pandemin var det många i USA som ifrågasatte sin arbetssituation. De omförhandlade villkoren med sig själva, det vill säga när och var de ville jobba. Under pandemin hade de kunnat ägna sig åt självledarskap och det gav mersmak, säger Suzan Mobarke Hall som är legitimerad psykolog.
Men hon ser att det finns tydliga kulturella skillnader mellan USA och Sverige.
Många gånger är det som quiet quitting står för normalt i Sverige. Vi har kaffepauser och åtta timmars arbetsdag.
– Många gånger är det som quiet quitting står för normalt i Sverige. Vi har kaffepauser och åtta timmars arbetsdag. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut i USA jämfört med Sverige, säger Suzan Mobarke Hall.
I Sverige har quiet quitting kanske en lite mer positiv klang, bland annat för att vi har högre anställningstrygghet. Det som Suzan Mobarke Hall ser som positivt med fenomenet är att medarbetarna får kontroll och inflytande samt kan ägna sig åt självledarskap.
– Quiet quitting går helt i linje med att ha balans i arbetslivet. Det är viktigt med balans då det kan förebygga stress och utmattningssyndrom. När vi har gränser som att jobba mellan klockan 9 och 17 håller vi fokus på arbetsuppgifterna. Att ta regelbundna raster under arbetsdagen hjälper vår kognition och vårt psykiska mående, säger Suzan Mobarke Hall.
Kan leda till ovilja att engagera sig och otydlighet
Nina Jansdotter beteendeveterare och karriärcoach ser quiet quitting som något som kan blir problematiskt för den enskilde och för kollegorna. Det finns risker med att bara göra det allra minsta på jobbet och inte vilja engagera sig anser hon. Nina Jansdotter ser engagemang som en livsnerv och förespråkar rak kommunikation framför quiet quitting.
– Jag tycker att det är bättre att säga upp sig än att bara vara en passagerare på jobbet som inte vill engagera sig. Bryr man sig inte om sitt jobb så glider man lätt in i ett depressivt tillstånd. Eller så blir du bitter och tappar livsgnistan. Människor som engagerar sig och gör bra saker på jobbet får feedback och beröm. Människor som får känna att de är uppskattade kan utföra storverk, säger Nina Jansdotter.
Suzan Mobarke Hall förstår att quiet quitting kan ha en negativ klang men menar att det kan bidra till en positiv utveckling. Många har lyft frågan om hur kollegorna påverkas när någon väljer att tyst trappa ner på jobbet.
– I början kanske kollegorna reagerar förvånat när du inte tar några samtal efter klockan 17 utan går hem. Men det kan säkert få en positiv spridningseffekt och på sikt är det väl bra att vi går hem när arbetstiden är slut, säger Suzan Mobarke Hall.
Hur tror du att quiet quitting kommer att utvecklas framåt?
– Den ekonomiska utvecklingen kommer att påverka arbetsmarknaden och med sämre ekonomi är många rädda att förlora sina jobb. Det kan leda till att färre personer kommer att ägna sig åt quiet quitting, säger Suzan Mobarke Hall.
Trenden quiet quitting
Under 2022 var quiet quitting ett de populäraste arbetslivsrelaterade hashtagens på sociala medier i USA. Enligt den brittiska tevekanalen BBC kan uttrycket ursprungligen komma från Kina där #tangping, som kan översättas till ligg platt, användes för att protestera mot att anställda förväntades arbeta övertid utan ersättning. I dag ska hashtagen #tangping vara censurerad av de kinesiska myndigheterna.
Anahita Arai
Mer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.