Trivseln ökar trots oroliga tider
Publicerat 30 mars 2023
Trots vikande konjunktur och ökning av varsel trivs svenskarna bättre på jobbet än tidigare enligt en ny undersökning. Fler organisationer satsar på arbetsmiljön och tar tillvara medarbetarnas engagemang, enligt Jeanette Bergvall, vd på Great place to work som gjort undersökningen.
– Vi gjorde motsvarande undersökning 2021, 2019 och 2016 och trenden är tydlig. Svenska folket känner sig mer engagerade och trivs bättre på sina jobb 2023. Vi ser två möjliga orsaker. Dels tar allt fler organisationer medarbetarnas engagemang på största allvar. Dels kan oron i omvärlden driva organisationer framåt. De tvingas ställa om och förändras i snabbare takt, vilket kan verka stimulerande, säger Jeanette Bergvall i en kommentar.
Äldre tycker jobbet är mer meningsfullt
De yngsta medarbetarna, 18–25 år, rankar uppskattning högt, det vill säga de är mer nöjda med den uppskattning de får på jobbet jämfört med äldre medarbetare. De äldsta medarbetarna, 55–65 år, är den grupp som känner störst stolthet och mening med sitt arbete. Hela 77 procent instämmer att deras arbete är meningsfullt jämfört med 60 procent av personerna under 30 år.
De lägsta siffrorna i årets undersökning får ledarskapet. Bara 50 procent svarar att deras chef visar uppskattning för bra utfört arbete och endast 46 procent att cheferna undviker favorisering och lever som de lär.
Nyanställda mindre nöjda med distansarbete
Allt fler svenskar är positiva till distansarbete, enligt undersökningen. 68 procent tycker att arbetet påverkats till det bättre av distansjobbet jämfört med 53 procent år 2021. Mindre positiva till distansarbete är nyanställda som jobbat kortare än två år på arbetsplatsen och mellanchefer.
– Distansarbetets baksidor drabbar de yngre medarbetarna mest. Även om allt fler företag och organisationer ser fördelarna med hybrida arbetsplatser visar vår undersökning att det inte räcker. De behöver också arbeta metodiskt med ledarskapsfrågor för att alla ska må bra och känna sig engagerade, säger Jeanette Bergvall.
Om undersökningen
Totalt deltog 1 015 medarbetare (18-64 år) på svenska arbetsplatser. Undersökningen genomfördes i januari 2023.
Siffror ur undersökningen:
63 % bedömer sin arbetsplats som mycket bra
69 % upplever att kollegorna bryr sig om varandra
49 % tycker att cheferna är bra på att delegera, samordna samt involvera medarbetarna i beslut som rör deras arbete.
20 % har blivit mer oroliga för att förlora jobbet på grund av konjunkturen.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.