Bild: Istock
Många skadar sig på sommarjobbet
Publicerat 30 maj 2023
Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket. Många olyckor involverar truckar men ungdomar skadar sig även på verktyg, till exempel vassa knivar.
Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för olyckor på jobbet och är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador. Juli är den månad då flest ungdomar skadar sig på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket.
– Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion och handledning. Det blir extra viktigt på sommaren, när ungdomarna kommer ut på sina första sommarjobb, så att de får en säker start i arbetslivet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Merparten av de arbetsolyckor som involverar unga sker inom butik, lager, café- och restaurang samt bygg. Vanliga orsaker till olyckor är förlorad kontroll över truckar eller att man skadar sig på verktyg som vassa knivar.
Inspektioner ska ge bättre introduktion
I år ska Arbetsmiljöverket inspektera några av de branscher där många unga skadar sig. Det handlar till exempel om restauranger, butiker och fastighetsskötsel. En lärdom från tidigare år är att det i många fall saknas rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetsmiljön. Då blir det svårt att ge sina sommarjobbare en bra introduktion, enligt Erna Zelmin.
– Arbetsgivarna behöver ta hänsyn till att många sommarjobbare är oerfarna och ovana och att de kanske inte vågar fråga om de är osäkra, säger hon.
Tips till arbetsgivare som tar emot sommarjobbare
- Gör en riskbedömning av jobbet som den som sommarjobbar ska utföra. Kom ihåg att anpassa arbetsuppgifterna. En ung person har inte samma fysiska och psykiska mognad som en vuxen.
- Utse en handledare som introducerar sommarjobbaren och berättar om arbetsuppgifterna och de risker som finns. Det minskar risken för olyckor.
- Håll koll på arbetstiderna. När du ska anställa någon under 18 år gäller särskilda regler för arbetstider. Till exempel får en minderårig inte jobba mellan midnatt och fem på morgonen.
Marianne Zetterblom
Mer om Introduktion
-
Unga behöver få vara nya länge på jobbet
Introduktion • Unga nyanställda behöver vara nya länge och socialt stöd är nyckeln till att de ska få en bra start i arbetslivet.
-
Så blir skiftet mellan föräldraledighet och jobb smidigare
Arbetsmiljöarbete • Efter sommaren är det många som avslutar sin föräldraledighet, något som ofta väcker blandade känslor. För att må bra är det viktigt att vara snäll mot sig själv och sänka prestationskraven.
-
Så kan prestationsångesten minska vid nyanställning
Introduktion • Nyanställda känner ofta stress och prestationsångest första tiden på jobbet. Men de som jobbat länge kan också påverkas av att få en ambitiös och meriterad kollega.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.