
Bild: Istock
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Publicerat 12 februari 2024
Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.

Bland seniora medarbetare i kommuner och regioner planerar fyra av tio att arbeta till 67 eller längre. Antalet anställda som är 65 år eller äldre har också ökat kraftigt sedan 2012 enligt SKR.
– Att medarbetare väljer att arbeta vidare efter 65 år är väldigt positivt. Eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt många nya medarbetare att rekrytera, behöver arbetsgivarna bli ännu bättre på att ta hand om den kompetens som redan finns, säger Bodil Umegård, sektionschef på SKR.
Det finns knep att underlätta för äldra att jobba vidare
Hon får medhåll av Daniel Seldén, lektor och forskare i socialt arbete på Södertörns högskola. Han har i en ny studie utforskat hur ökat inflytande över arbetsvillkor kan bidra till ett mer hållbart och längre arbetsliv.
– Det är viktigt att tidigt börja prata om medarbetarnas pensionsplaner. Det handlar om att utveckla åldersmedvetna policys som är transparanta och som följs upp av verkliga åtgärder. Det i sin tur signalerar en ambition att underlätta för äldre medarbetare att arbeta så länge som möjligt, säger han.
Daniel Seldén betonar att vi måste omvärdera vår syn på äldre på arbetsplatsen.
– HR-arbete som anpassas efter hela livsloppet kan ge större flexibilitet för medarbetarnas olika behov.
Ett oväntat resultat från projektet var betydelsen av individuella anpassningar i arbetet, inte minst för äldre medarbetare med hälsoproblem.
– Detta bryter mot den traditionella one-size-fits-all-modellen och visar på den äldre arbetskraftens mångfald. För att möta dessa utmaningar rekommenderar jag flexibla arbetstider, skräddarsydda arbetsuppgifter och möjligheten till distansarbete. Det är konkreta steg för att tillmötesgå varje persons specifika behov, säger Daniel Seldén.
Många äldre medarbetare vill dela med sig av sin kunskap men känner sig ofta bortglömda.
I sin forskning har Daniel Seldén också utforskat hur äldre medarbetare kan ta större ledarroller. Mentorskap och kompetensöverföring är viktiga verktyg, betonar han:
– Många äldre medarbetare vill dela med sig av sin kunskap men känner sig ofta bortglömda.
Daniel Seldén poängterar att kontinuerliga utvärderingar är nyckeln till att förstå om åldersmedvetna HR-policyer verkligen fungerar.
– Regelbundna medarbetarundersökningar och analys av arbetsprestation kan ge en tydlig bild av en policys inverkan. Det gäller att engagera både ledning och medarbetare i att skapa en mer inkluderande arbetsplats. Genom utbildningar och workshops kan man öka medvetenheten och skapa en miljö där alla känner sig värderade och inkluderade.

Henrik Lenngren
Mer om Äldre
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.